www.GotQuestions.org/NederlandsVraag: "Is gulzigheid een zonde? Wat zegt de Bijbel over teveel eten?"

Antwoord:
Het lijkt erop dat gulzigheid een zonde is die Christenen graag negeren. We categoriseren roken en drinken maar al te graag als zonden, maar om de een of andere reden wordt gulzigheid geaccepteerd of op zijn minst getolereerd. Veel van de argumenten die gebruikt worden tegen roken en drinken, zoals het effect op de gezondheid en de verslavende werking, gelden ook voor teveel eten. Veel gelovigen zouden er niet eens aan denken om een glas wijn of een sigaret te nemen, maar eten zichzelf overvol aan de eettafel. Dit zou niet zo moeten zijn!

Spreuken 23:20-21 waarschuwt ons: “ga niet om met dronkenlappen, blijf bij gulzigaards vandaan. Want wie slempt en brast, wordt arm, wie altijd zijn roes ligt uit te slapen, gaat ten slotte in lompen gehuld”. Spreuken 28:7 verkondigt: “Een zoon met inzicht houdt zich aan wat hem is geleerd, wie met brassers omgaat, maakt zijn vader te schande”. Spreuken 23:2 vertelt ons: ” Bedwing je gulzigheid, ook al houd je van een goede maaltijd”.

Fysieke eetlust is een analogie van ons vermogen om onszelf in de hand te houden. Als we niet in staat zijn om onze eetgewoonten te beheersen, zijn we waarschijnlijk ook niet in staat onze andere gewoonten te beheersen, zoals die van de geest (lust, jaloersheid, woede) en niet in staat om te voorkomen dat we ons schuldig maken aan geroddel en twisten. Het is niet de bedoeling dat onze eetlust ons beheerst, maar dat wij onze eetlust beheersen (zie Deuteronomium 21:20, Spreuken 23:2, 2 Petrus 1:5-7, 2 Timoteüs 3:1-9, en 2 Korintiërs 10:5.) Nee kunnen zeggen tegen alle vormen van overmaat—zelfbeheersing—is een van de vruchten van de geest die alle gelovigen gewoon is (Galaten 5:22).

God heeft ons gezegend door de aarde te vullen met voedsel dat heerlijk, voedzaam en plezierig is. We moeten Gods schepping in ere houden door van dit voedsel te genieten en het te eten in gepaste hoeveelheden. God roept ons op om onze eetlust te beheersen, in plaats van toe te staan dat deze ons beheerst.

© Copyright Got Questions Ministries