settings icon
share icon
Pitanje

Je li nauk o vječnoj sigurnosti u skladu s Biblijom?

Odgovor


Kad ljudi upoznaju Krista kao svoga Spasitelja, započinju odnos s Bogom koji jamči vječnu sigurnost. Judina 24 izjavljuje: »Onomu koji vas može očuvati od pada i postaviti neporočne i razdragane pred njegovom slavom…« Božja sila može očuvati vjernika od pada. O Bogu ovisi, a ne o nama, da nas postavi pred svojom slavom prisutnosti. Naša vječna sigurnost posljedica je toga što nas Bog čuva, a ne našeg pokušaja da zadržimo spasenje.

Gospodin Isus Krist rekao je: »Ja im dajem vječni život. One sigurno neće nigda propasti i nitko ih neće oteti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih, i nitko ih ne može oteti iz ruke Oca moga« (Ivan 10,27b-29). Isus i Otac čvrsto nas drže u svojim rukama. Tko bi nas mogao odvojiti od njihova čvrstog stiska?

Efežanima 4,30 kaže da su vjernici »zapečaćeni za dan otkupljenja«. Kad vjernici ne bi bili vječno sigurni, pečat ne bi zbilja vrijedio za dan otkupljenja, nego samo do dana kada sagriješimo, kada se odmetnemo od Boga, ili kad prestanemo vjerovati. Ivan 3,15-16 nam kaže da svaki onaj koji vjeruje u Isusa Krista »ima život vječni«. Ako se nekome obeća vječni život, a onda mu se oduzme, taj život onda nije bio »vječan« od samoga početka. Ako vjernik nema vječnu sigurnost, onda su obećanja vječnoga života u Bibliji samo pogrješka.

Najmoćniji argument za vječnu sigurnost nalazimo u Rimljanima 8,38-39: »Siguran sam da nas neće ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, ni visina, ni dubina, ni bilo koje drugo stvorenje moći rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.« Naša vječna sigurnost zasniva se na Božjoj ljubavi prema onima koje je otkupio. Krist je kupio našu vječnu sigurnost koju nam je Otac obećao, a Duh Sveti ju je zapečatio.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li nauk o vječnoj sigurnosti u skladu s Biblijom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries