settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o tetovažama / 'body piercingu'?

Odgovor


Starozavjetni zakon zapovijedao je Izraelcima: »Ne urezujte zareza na svome tijelu za pokojnika; niti na sebi usijecajte kakvih biljega. Ja sam Jahve« (Levitski zakon 19,28). Dakle, iako vjernici danas nisu pod zakonom Staroga zavjeta (Rimljanima 10,4, Galaćanima 3,23-25, Efežanima 2,15), činjenica da je postojala zapovijed protiv tetovaža tjera nas da postavimo ovo pitanje. Novi zavjet ne kaže ništa o tome bi li se vjernik trebao tetovirati ili ne.

U vezi tetoviranja i 'body piercinga' dobar je test odrediti možemo li iskreno, čiste savjesti, pitati Boga da blagoslovi i iskoristi to djelo za svoje dobre naume. »Prema tome, bilo da jedete, bilo da pijete, bilo da što drugo činite, sve činite na slavu Božju« (1. Korinćanima 10,31). Biblija ne zabranjuje tetovaže i 'body piercinga', ali nam ni ne pruža razlog zašto bismo vjerovali da Bog želi da se tetoviramo ili stavljamo 'body piercing'.

Drugi problem koji trebamo razmotriti jest skromnost. Biblija nas upućuje da se odijevamo skromno (1. Timoteju 2,9). Jedan aspekt skromnog odijevanja čini obraćanje pažnje da su svi dijelovi tijela koji trebaju biti pokriveni zbilja pokriveni. Međutim, ključno značenje skromnosti ne znači privlačiti pažnju na sebe. Ljudi koji se odijevaju skromno, odijevaju sa na takav način da ne privlače pozornost na sebe. Tetovaže i 'body piercing' zasigurno privlače pozornost. U tom smislu tetovaže i 'body piercing' nisu znak skromnosti.

Važan biblijski princip u vezi problema o kojima Biblija specifično ne govori jest taj da ako postoji mjesto sumnji donosi li nešto Bogu zadovoljstvo ili ne, tada je najbolje to ne činiti. »Sve što se ne čini po čvrstom uvjerenju grijeh je« (Rimljanima 14,23). Prisjetimo se da su naša tijela i naše duše otkupljene i da pripadaju Bogu. Iako 1. Korinćanima 6,19-20 ne govori specifično o tetovažama i 'body piercingu', daje nam načelo: »Zar ne znate da je vaše tijelo hram Duha Svetoga, koji stanuje u vama i koji vam je dan od Boga? Ne znate li da ne pripadate sami sebi jer ste kupljeni? Proslavite, dakle, Boga svojim tijelom«. Ova važna istina ima velik utjecaj na ono što radimo i kamo idemo s našim tijelima. Ako naša tijela pripadaju Bogu, trebali bismo se pobrinuti da imamo jasnu »dozvolu« prije nego što se »označimo« tetovažom ili 'body piercingom'.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o tetovažama / 'body piercingu'?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries