settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o razvodu i ponovnom braku?

Odgovor


Prije svega, bez obzira s koje perspektive osoba gleda na problem razvoda, važno je zapamtiti riječi Biblije iz knjige proroka Malahije 2,16a: »Ja mrzim razvod (otpuštanje žena), govori jahve, Bog Izraelov.« Prema Bibliji, Božji plan za brak jest doživotno predanje. »Prema tome, oni nisu više dva, nego jedno tijelo. Dakle: što je Bog sjedinio neka čovjek ne rastavlja« (Matej 19,6). Međutim, budući da brak uključuje dvoje grješnih ljudi, Bog shvaća da se razvodi ipak događaju. U Starom zavjetu On je postavio neke zakone kako bi zaštitio prava onih koji se razvode, naročito žena (Ponovljeni zakon 24,1-4). Isus je istaknuo da su ovi zakoni dani radi tvrdoće ljudskih srca, ne zato što je Bog to želio (Matej 19,8).

Neslaganje u tome dopušta li Biblija razvod i ponovni brak nastaje prije svega zbog Isusovih riječi u Mateju 5,32 i 19,9. Sintagma »osim zbog preljuba« jedini je mogući razlog u Pismu kojim Bog daje dopuštenje za razvod i ponovni brak. Mnogi tumači pod ovom »osim« sintagmom podrazumijevaju »bračnu nevjeru« za vrijeme zaruka. Prema židovskom običaju, čovjek i žena smatrali su se oženjenima čak i dok su bili zaručeni. Nemoral tijekom ovoga razdoblja »zaruka« bio bi jedini pravomoćni razlog za razvod.

Međutim, grčka riječ prevedena kao »bračna nevjera«, riječ je koja označava bilo kakav oblik seksualnog nemorala. Može značiti blud, prostituciju, preljub itd. Moguće je da je Isus rekao da je razvod dopušten ako se počini seksualni nemoral. Spolni odnosi osnovni su dio bračne veze, jer »dvoje će postati jedno tijelo« (Postanak 2,24; Matej 19,5; Efežanima 5,31). Stoga, prekidanje te veze spolnim odnosom izvan braka može biti dozvoljen razlog za razvod. U tom bi slučaju, prema ovom odlomku, Isus imao u vidu i ponovni brak. Izraz »oženi se drugom« (Matej 19,9) upućuje na to da su razvod i ponovni brak u slučaju »osim« sintagme dopušteni bez obzira na to kako se ona protumačila. Važno je primijetiti da je samo nevinoj strani dopušten ponovni brak. Iako se ne navodi u tekstu, dopuštanje ponovnog braka Božja je milost za one protiv kojih se sagriješilo, a ne za one koji su počinili seksualni nemoral. Moguće je da postoje slučajevi u kojima je »okrivljenoj strani« dopušteno ponovo se vjenčati, ali ovaj tekst ne podučava takav koncept.

Neki shvaćaju 1. Korinćanima 7,15 kao drugu »iznimku« koja dopušta ponovni brak ako se nevjernički supružnik razvede od vjernika. Međutim, kontekst ne spominje ponovni brak nego samo tvrdi da vjernik nije više dužan nastaviti brak ako nevjernička strana želi otići. Drugi tvrde da je zlostavljanje (supružnika ili djeteta) pravomoćan razlog za razvod iako nije naveden u Bibliji. Iako bi ovo mogao biti slučaj, nikada nije mudro pretpostavljati što kaže Božja Riječ.

Ponekad se u raspravi o »osim« sintagmi izgubi iz vida činjenica da, što god »bračna nevjera« podrazumijevala, ona označava dopuštanje, a ne nužno zahtjevom za razvodom. Čak i kad se počini preljub, Božjom milošću par može naučiti kako ga oprostiti i nanovo početi graditi brak. Bog je nama oprostio toliko više. Zasigurno možemo slijediti njegov primjer i čak oprostiti grijeh preljuba (Efežanima 4,32). Međutim, u mnogim slučajevima supružnik se ne kaje i nastavlja sa seksualnim nemoralom. U tom se slučaju Matej 19,9 može primijeniti. Mnogi također prebrzo traže ponovni brak nakon razvoda, iako Bog možda želi da ostanu sami. Bog nekad zove osobu da bude sama kako bi njezina pažnja bila nepodijeljena (1. Korinćanima 7,32-35). Ponovni brak nakon razvoda može biti mogućnost u nekim okolnostima, ali to ne znači da je ujedno jedina opcija.

Potresno je da je stopa razvoda među onima koji se nazivaju kršćanima gotovo jednako visoka kao stopa razvoda u svijetu nevjernika. Biblija je iznimno jasna u tome da Bog mrzi razvod (Malahija 2,16) te da bi pomirenje i oproštenje trebali biti znak života vjernika (Luka 11,4; Efežanima 4,32). Međutim, Bog uviđa da se razvodi događaju, čak i među njegovom djecom. Razvedeni i/ili ponovno vjenčani vjernik ne bi se trebao osjećati nimalo manje voljen od Boga, čak i ako njegov razvod i/ili ponovni brak ne spadaju pod »osim« sintagmu iz Mateja 19,9. Bog često koristi čak i grješnu neposlušnost kršćana kako bi postigao veliko dobro.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o razvodu i ponovnom braku?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries