settings icon
share icon

Prva poslanica Korinćanima

Autor: 1. Korinćanima 1:1 označava da je autor Prve poslanice Korinćanima apostol Pavao.

Vrijeme pisanja: Prva poslanica Korinćanima napisana je oko 55. godine.

Svrha pisanja: Apostol Pavao osnovao je crkvu u Korintu. Nekoliko godina nakon što je napustio tu crkvu, Pavao je čuo uznemirujuće vijesti o korintskoj crkvi. Njezini članovi bili su puni ponosa i opravdavali su spolni nemoral. Duhovne darove su koristili na pogrešan način, te je nastajalo sve veće pogrešno razumijevanje ključnih kršćanskih doktrina. Apostol Pavao napisao je svoje prvo pismo Korinćanima kako bi korintsku crkvu vratio na njezine temelje – na Isusa Krista.

Ključni stihovi: 1. Korinćanima 3:3-4a: „Jer ste još tjelesni. Zar niste tjelesni, to jest, zar ne živite čisto po ljudsku, kad među vama postoji zavist i svađa? Zar niste samo ljudi…?”

1. Korinćanima 6:19-20: „Ili zar ne znate da je vaše tijelo hram Duha Svetoga, koji stanuje u vama i koji vam je dan od Boga? Ne znate li da ne pripadate sami sebi, jer ste kupljeni? Proslavite, dakle, Boga svojim tijelom.“

1. Korinćanima 10:31: „Prema tome, bilo da jedete, bilo da pijete, bilo da što drugo činite, sve činite na slavu Božju!“

1. Korinćanima 12:7: „Svakomu se daje objava Duha na opću korist.“

1. Korinćanima 13:4-7: „Ljubav je strpljiva, ljubav je dobrostiva, ljubav ne zavidi, ne hvasta se, ne oholi se. Nije nepristojna, ne traži svoje, ne razdražuje se, zaboravlja i prašta zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini. Sve ispričava, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi.“

1. Korinćanima 15:3-4: „Predao sam vam najprije ono što sam primio: da je Krist, suglasno Pismima, umro za naše grijehe, da je pokopan, da je treću dan, suglasno Pismima, uskrsnuo.“

Sažetak: Crkva u Korintu bila je izranjavana podjelama. Vjernici u Korintu dijelili su se u skupine koje su bile vjerne pojedinim duhovnim vođama (1. Korinćanima 1:12; 3:1-6). Pavao je pozvao korintske vjernike da budu ujedinjeni zbog svoje odanosti Kristu (1. Korinćanima 3:21-23). Mnogi u crkvi su, u suštini, odobravali jedan nemoralan odnos (1. Korinćanima 5:1-2). Pavao im je naredio da izopće grješnoga čovjeka iz crkve (1. Korinćanima 5:13). Korintski vjernici vodili su jedni druge na sudove (1. Korinćanima 6:1-2). Pavao je učio Korinćane da bi bilo bolje ako bi ih netko iskoristio nego da oni nanose štetu svom kršćanskom svjedočanstvu (1. Korinćanima 6:3-8).

Pavao je crkvi u Korintu dao upute o braku i neženstvu (7. poglavlje), o hrani žrtvovanoj idolima (8. i 10. poglavlje), o kršćanskoj slobodi (9. poglavlje), o tome da žene trebaju nositi veo (1. Korinćanima 11:1-16), o Gospodnjoj večeri (1. Korinćanima 11:17-34), o duhovnim darovima (od 12. do 14. poglavlja), kao i učenje o uskrsnuću (15. poglavlje). Pavao je organizirao Prvu poslanicu Korinćanima tako što je davao odgovore na pitanja koja su mu korintski vjernici postavljali, te reagirao na neprilično ponašanje i pogrešna vjerovanja koja su prisvojili.

Veze: U 10. poglavlju Prve poslanice Korinćanima, Pavao koristi priču o lutanju Izraelaca pustinjom kako bi prikazao ludost korintskih vjernika u njihovom krivom korištenju slobode i o opasnostima prekomjernog samopouzdanja. Pavao je upravo upozorio Korinćane da im manjka discipline (1. Korinćanima 9:24-27). Potom opisuje Izraelce koji su, unatoč tome što su vidjeli Božja čuda i Njegovu brigu za njih—razdvajanje Crvenog mora, čudesno snabdijevanje manom s neba i vodom iz stijene—zlorabili svoju slobodu, pobunili se protiv Boga i upali u nemoral i idolopoklonstvo. Pavao poziva crkvu u Korintu da zapaze primjer tih Izraelaca i izbjegavaju požudu i seksualni nemoral (s. 6-8) i iskušavanje Krista svojim prigovorima (s. 9-10). Vidi Brojevi 11:4, 34, 25:1-9; Izlazak 16:2, 17:2, 7.

Primjena: Mnogi problemi i pitanja s kojima se suočavala crkva u Korintu prisutni su u crkvi i danas. Današnje crkve još uvijek se bore s podjelama, nemoralom i pitanjima o duhovnim darovima. Prva poslanica Korinćanima mogla je vrlo lako biti napisana i današnjoj crkvi, a bilo bi zbilja dobro da poslušamo Pavlova upozorenja i primijenimo ih na nas same. Unatoč svim ukorima i ispravkama, Prva Korinćanima usredotočuje našu pažnju tamo gdje ona i treba biti – na Krista. Iskrena kršćanska ljubav odgovor je na mnoge probleme (13. poglavlje). Ispravno razumijevanje Kristova uskrsnuća, koje nalazimo u 15. poglavlju, a stoga i pravilno razumijevanje našeg vlastitog uskrsnuća, lijek je za ono što nas dijeli i poražava.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Prva poslanica Korinćanima
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries