settings icon
share icon
Pitanje

Što kaže Biblija o krštavanju male djece?

Odgovor


U različitim kršćanskim denominacijama vlada velika zbunjenost u pogledu krštenja. Međutim, to nije zbog toga što Biblija šalje zbunjujuću poruku o krštenju. Biblija je veoma jasna o tome što je krštenje, za koga je ono i što postiže. U Bibliji, krste se jedino oni koji su povjerovali u Krista – kao javno svjedočanstvo svoje vjere i poistovjećenje s Kristom (Djela 2,38; Rimljanima 6,3-4). Vodeno krštenje uronjenjem korak je poslušnosti nakon što se osoba pouzdala u Krista. Ono je proklamacija vjere u Krista, izražavanje pokornosti njemu i poistovjećenje s njegovom smrću, ukopom i uskrsnućem.

Imajući to na umu, krštenje male djece nije u skladu s Biblijom. Malo dijete (beba) ne može se pouzdati u Krista. Malo dijete ne može donijeti svjesnu odluku da će biti poslušno Kristu. Malo dijete ne može razumjeti što vodeno krštenje simbolizira. Biblija nigdje ne spominje krštavanje male djece. Krštavanje male djece izvor je metoda krštenja škropljenjem ili polijevanjem – jer nije mudro ni sigurno uroniti malo dijete u vodu. Pa čak ni sama metoda krštavanja male djece nije u skladu s Biblijom. Na koji način polijevanje ili škropljenje može simbolizirati smrt, ukop i uskrsnuće Isusa Krista?

Mnogi kršćani koji prakticiraju krštavanje male djece to čine zato što smatraju da je krštenje male djece u Novom savezu ekvivalent obrezanja. Prema ovome gledištu, kao što je obrezanje Hebreja pridruživao Abrahamovom i Mojsijevom savezu, na isti način u Novom savezu krštenje pridržuje osobu spasenju kroz Isusa Krista. Ovo gledište ne temelji se na Bibliji. Novi zavjet nigdje ne spaja krštenje s obrezanjem. Novi zavjet nigdje ne opisuje krštenje kao znak Novoga saveza. Vjera u Isusa Krista čovjeku omogućuje da uživa u blagoslovima Novoga saveza (1. Korinćaima 11,25; 2. Korinćanima 3,6; Hebrejima 9,15).

Krštenje čovjeka ne spašava. Nije važno jeste li se krstili uronjenjem, polijevanjem ili škropljenjem – ukoliko se niste najprije pouzdali u Krista za spasenje, krštenje (bez obzira na metodu) je beznačajno i beskorisno. Vodeno krštenje uronjenjem korak je poslušnosti koji se čini nakon spasenja kao čin javnog ispovijedanja vjere u Krista i poistovjećenja s njime. Krštenje male djece ne uklapa se u biblijsku definiciju niti u biblijsku metodu krštenja. Ukoliko kršćanski roditelji žele posvetiti svoje dijete KRistu, onda je za to posve prikladna služba posvećenja djeteta. Ipak, čak i ako se mala djeca posvete Gospodinu, kada odrastu će još uvijek trebati donijeti osobnu odluku da će vjerovati u Isusa Krista za spasenje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što kaže Biblija o krštavanju male djece?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries