settings icon
share icon
Pitanje

Što je kršćanstvo i što kršćani vjeruju?

Odgovor


1. Korinćanima 15,1-4 kaže: »Podsjećam vas, braćo, na Evanđelje koje sam vam propovijedao i koje ste prihvatili i u kojem stojite. Po njemu ste na putu spasenja ako zbilja čvrsto držite riječ koju sam vam kao Radosnu vijest navijestio – osim da ste lakomisleno prigrlili vjeru. Predao sam vam najprije ono što sam primio: da je Krist, suglasno pismima, umro za naše grijehe, da je pokopan, da je treći dan, suglasno pismima, uskrsnuo.«

Ukratko, to je uvjerenje kršćanstva. Kršćanstvo je jedinstveno među svim drugim vjerama jer je ono više odnos nego religiozna praksa. Umjesto izvršavanja liste »činiti – ne činiti«, cilj je kršćanina njegovati blizak odnos i hod s Bogom Ocem. Taj je odnos omogućilo djelo Isusa Krista, te služba u životu kršćanina po Duhu Svetomu.

Kršćani vjeruju da je Biblija nadahnuta, nepogrješiva Božja riječ, te da su njezina učenja konačni autoritet (2. Timoteju 3,16; 2. Petrova 1,20-21). Kršćani vjeruju u jednoga Boga koji postoji u tri osobe: u Ocu, u Sinu (Isusu Kristu) i u Duhu Svetomu.

Kršćani vjeruju da je čovječanstvo stvoreno posebno radi odnosa s Bogom, ali je grijeh odvojio sve ljude od Boga (Rimljanima 5,12; Rimljanima 3,23). Kršćanstvo uči da je Isus Krist hodao zemljom, kao potpuni Bog i potpuni čovjek (Filipljanima 2,6-11), i da je umro na križu. Kršćani vjeruju da je nakon smrti na križu Krist pokopan, da je ponovo ustao, te da sada živi s desne strane Ocu, posredujući za vjernike zauvijek (Hebrejima 7,25). Kršćanstvo proklamira da je Isusova smrt na križu bila dovoljna i potpuna plaća za grijeh koji su dugovali svi ljudi, te da je to ono što obnavlja prekinuti odnos Boga i čovjeka (Hebrejima 9,11-14; Hebrejima 10,10; Rimljanima 6,23; Rimljanima 5,8).

Kako bi se spasio, čovjek se jednostavno treba u potpunosti pouzdati u dovršeno Kristovo djelo na križu. Ako osoba vjeruje da je Krist umro umjesto nje, platio cijenu za njezine grijehe i ponovo ustao, tada je ta osoba spašena. Ne postoji ništa čime čovjek može zaslužiti svoje spasenje. Nitko ne može biti »dovoljno dobar« da sam ugodi Bogu jer smo svi grješnici (Izaija 64,6-7; Izaija 53,6). Drugo, ništa se više ne može učiniti jer je Krist sve učinio! Kad je Isus bio na križu, rekao je: »Svršeno je!« (Ivan 19,30)

Upravo kao što čovjek ne može ništa učiniti kako bi zaslužio spasenje, jednom kad se osoba pouzda u Kristovo djelo na križu, ne može ništa učiniti kako bi izgubila spasenje. Zapamti, Kristovo djelo je učinjeno i dovršeno! Ivan 10,27-29 tvrdi: »Moje ovce slušaju glas moj. Ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem vječni život. One sigurno neće nigda propasti i nitko ih neće oteti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih, i nitko ih ne može oteti iz ruke Oca moga.«

Neki mogu misliti: »Pa to je odlično – jednom kad sam spašen mogu činiti što želim i neću izgubiti spasenje!'« No, spasenje ne znači činiti što poželiš. Spasenje znači biti slobodan od služenja svojoj staroj grješnoj naravi, biti slobodan imati istinski odnos s Bogom. Dok god vjernici žive na ovoj zemlji u svojim grješnim tijelima, stalno će se boriti s posrtanjem u grijeh. Život u grijehu sprječava odnos koji Bog želi imati s čovječanstvom, i dok god osoba živi u grijehu, a vjernik je, neće uživati u odnosu koji mu je Bog namijenio. Međutim, kršćani mogu imati pobjedu u bitci nad grijehom proučavajući i primjenjujući Božju riječ (Bibliju) u svojim životima, pod kontrolom Duha Svetoga, tj. podlaganjem utjecaju i vodstvu Duha u svakodnevnim okolnostima, u Duhu poštivajući Božju riječ.

Dok mnogi religiozni sustavi zahtijevaju od osobe da čini ili ne čini određene stvari, kršćanstvo je odnos s Bogom. Kršćanstvo je vjerovanje da je Krist umro na križu kako bi platio tvoj grijeh, te ponovo ustao. Platio je dug tvoga grijeha i možeš imati odnos s Bogom. Možeš imati pobjedu nad svojom grješnom naravi i hodati u zajedništvu i poslušnosti Bogu. To je istinsko biblijsko kršćanstvo.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je kršćanstvo i što kršćani vjeruju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries