settings icon
share icon
Pitanje

Koji su koraci prema spasenju?

Odgovor


Mnogi ljudi traže „korake prema spasenju“. Ljudima se sviđa ideja priručnika s pet koraka koji će, ako ih se slijedi, donijeti spasenje. Primjer toga jest Islam sa svojih Pet stupova. Prema Islamu, spasenje je zajamčeno za one koji slijede Pet stupova. Zbog ideje o procesu spasenja koji prati korak po korak, mnogi u kršćanskoj zajednici prave grešku prikazivanja spasenja kao posljedice procesa koji napreduje korak po korak. Rimokatoličanstvo ima sedam sakramenata. Različite kršćanske denominacije dodaju krštenje, javno ispovijedanje, okretanje od grijeha, govor u jezicima itd., kao korake prema spasenju. Međutim, Biblija govori o samo jednom koraku prema spasenju. Kada je tamničar u Filipima upitao Pavla: „Što mi treba činiti da se spasim?“ Pavao mu je odgovorio: „Vjeruj u Gospodina Isusa… pa ćeš se spasiti“ (Djela 16,30-31).

Vjera u Isusa Krista kao Spasitelja jedini je „korak“ prema spasenju. Poruka Biblije potpuno je jasna. Svi smo sagriješili protiv Boga (Rimljanima 3,23). Zbog našega grijeha, zaslužujemo biti vječno odvojeni od Boga (Rimljanima 6,23). Poradi Njegove ljubavi prema nama (Ivan 3,16), Bog je uzeo na sebe ljudski oblik i umro umjesto nas, preuzevši kaznu koju smo mi zaslužili (Rimljanima 5,8; 2. Korinćanima 5,21). Bog obećava oproštenje grijeha i vječni život na nebu svima koji, po milosti kroz vjeru, prihvate Isusa Krista kao Spasitelja (Ivan 1,12; 3,16; 5,24; Djela 16,31).

Spasenje se ne dobiva zbog određenih koraka koje trebamo slijediti kako bismo ga zaslužili. Istina je, kršćani se trebaju krstiti. Istina je, kršćani bi trebali javno ispovijedati Krista kao Spasitelja. Istina je, kršćani bi se trebali okretati od grijeha. Istina je, kršćani bi trebali posvetiti svoje živote poslušnosti Bogu. Međutim, to nisu koraci prema spasenju. To su posljedice spasenja. Zbog našega grijeha, ne možemo ni u kojem smislu zaslužiti spasenje. Mogli bismo slijediti 1.000 koraka, i to ne bi bilo dovoljno. To je razlog zašto je Isus morao umrijeti umjesto nas. U potpunosti smo nesposobni platiti naš dug zbog grijeha Bogu ili očistiti se od grijeha. Jedino Bog je mogao ostvariti naše spasenje, i ostvario ga je. Sam Bog je dovršio „korake“ i zato nudi spasenje svakome tko će ga primiti od Njega.

Spasenje i oproštenje od grijeha ne dobivaju se slijeđenjem korakâ, nego prihvaćanjem Krista kao Spasitelja i prepoznavanjem da je On učinio sav posao umjesto nas. Bog od nas očekuje jedan korak – prihvaćanje Isusa Krista kao Spasitelja i potpuno pouzdanje jedino u Njega kao načina spasenja. Upravo se po tome razlikuje kršćanska vjera od svih drugih svjetskih religija, koje sve imaju popis koraka koje je potrebno slijediti da bi se primilo spasenje. Kršćanska vjera prepoznaje da je Bog već dovršio korake, te nas jednostavno poziva da Ga primimo u vjeri.

Jeste li na osnovu ovoga što ste pročitali donijeli odluku da ćete slijediti Krista? Ako jeste, molimo vas da pritisnete tipku »Danas sam prihvatio Krista« dolje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koji su koraci prema spasenju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries