settings icon
share icon
Pitanje

Je li katoličanstvo lažna religija? Jesu li katolici spašeni?

Odgovor


Najbitniji problem s Rimokatoličkom crkvom leži u vjerovanju da vjera u Krista nije dovoljna za spasenje. Biblija jasno i dosljedno tvrdi da primanje Isusa Krista kao Spasitelja, po milosti kroz vjeru, jamči spasenje (Ivan 1,12; 3,16. 18. 36; Djela 16,31; Rimljanima 10,9-10. 13; Efežanima 2,8-9). Rimokatolička crkva to odbacuje. Prema službenom stajalištu Rimokatoličke crkve, čovjek mora vjerovati u Isusa Krista I krstiti se I primiti Euharistiju zajedno s drugim sakramentima I pokoravati se odredbama Rimokatoličke crkve I vršiti zaslužna djela I ne umrijeti u bilo kojem smrtnom grijehu I itd., itd., itd. Katoličko odstupanje od Biblije po pitanju ovoga najbitnijeg pitanja, o spasenju, znači da katoličanstvo jest lažna religija. Čovjek koji vjeruje u ono što Katolička crkva službeno uči neće biti spašena. Bilo kakva tvrdnja da se djela ili rituali moraju dodati vjeri kako bi se postiglo spasenje zapravo znači da Isusova smrt nije bila dovoljna da u cjelosti plati naše spasenje.

Premda je spasenje samo po vjeri najbitnije pitanje, ipak postoje mnoge druge razlike i proturječja. Rimokatolička crkva naučava mnoga vjerovanja koja se ne slažu s onime što uči Biblija. To su: apostolsko naslijeđe, štovanje svetaca ili Marije, molitve svecima ili Mariji, papa / papinstvo, krštenje beba, transupstancijacija, opće indulgencije / oproštajnice i Čistilište. Premda katolici tvrde kako ih Sveto pismo potvrđuje, ni jedno od ovih učenja nema nikakva temelja u jasnom učenju Svetoga pisma. Ti pojmovi temelje se na katoličkoj predaji, a ne na Božjoj riječi. Zapravo, svi proturječe biblijskim načelima.

Što se tiče pitanja »Jesu li katolici spašeni?«, na njega je nešto teže odgovoriti. Nije moguće dati sveopću izjavu o spasenju svih članova bilo koje kršćanske denominacije. Nisu SVI baptisti spašeni. Nisu ni SVI prezbiterijanci spašeni. Nisu ni SVI luterani spašeni. Spasenje se utvrđuje po osobnoj vjeri isključivo u Isusa za spasenje, a ne po nazivu denominacije. Unatoč nebiblijskim vjerovanjima i običajima Rimokatoličke crkve, postoje iskreni vjernici koji pohađaju rimokatoličke crkve. Mnogo je rimokatolika koji su se iskreno pouzdali isključivo u Isusa Krista za spasenje. Ipak, ovi katolički kršćani su vjernici unatoč učenju Rimokatoličke crkve a ne zbog njega. Katolička crkva donekle poučava iz Biblije i usmjerava ljude ka Isusu Kristu kao Spasitelju. Zbog toga, ljudi se ponekad spašavaju i u katoličkim crkvama. Biblija ima utjecaj gdje god ju naviještaju (Izaija 55,11). Katolički kršćani u Rimokatoličkoj crkvi ostaju iz neznanja o tome što ona zbilja vjeruje, zbog obiteljske tradicije i pritiska obitelji i prijatelja ili iz želje da i druge katolike pridobiju za Krista.

Katolička crkva u isto vrijeme mnoge odvodi od prave vjere i odnosa s Kristom. Nebiblijska vjerovanja i običaji Rimokatoličke crkve Kristovim neprijateljima često su pružala priliku da hule na Boga. Rimokatolička crkva nije crkva koju je Krist ustanovio. To nije crkva koja se temelji na apostolskom učenju (koje je opisano u Djelima apostolskim i novozavjetnim poslanicama). Premda su Isusove riječi u Marku 7,9 bile upućene farizejima, one točno opisuju Rimokatoličku crkvu: »Vi zgodno ukidate – nastavi on – Božju zapovijed da držite svoju predaju!«

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li katoličanstvo lažna religija? Jesu li katolici spašeni?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries