settings icon
share icon

Judina poslanica

Autor: Juda 1 označava Judu, Jakovljeva brata, kao autora Judine poslanice. To se vjerojatno odnosi na Judu, Isusova polubrata, jer je Isus ujedno imao polubrata koji se zvao Jakov (Matej 13:55). Juda se vjerojatno nije htio predstaviti kao Isusov brat iz poniznosti i iz poštovanja prema Kristu.

Datum pisanja: Judina Poslanica usko je vezana uz Drugu Petrovu poslanicu. Datum pisanja Judine poslanice ovisi o tome je li Juda koristio sadržaj Druge Petrove, ili je Petar prilikom pisanja svoje poslanice koristio sadržaj Judine poslanice. Juda je svoju poslanicu napisao između 60. i 80. godine.

Svrha pisanja: Judina poslanica važna je za nas danas, jer je napisana za posljednja vremena, odnosno za razdoblje crkve. Razdoblje crkve počelo je na Dan pedesetnice. Judina poslanica je jedina knjiga koja u cijelosti govori o velikom otpadu. Juda piše da su zla djela dokaz otpada. On nas poziva da se borimo za vjeru, jer među pšenicom postoji kukolj. Lažni proroci su u crkvi, a sveti se nalaze u opasnosti. Judina poslanica je mala ali važna knjiga vrijedna da ju se proučava, a napisana je današnjim kršćanima.

Ključni stihovi: Judina 3: „Ljubljeni, dok se nosim brižnom željom da vam pišem o našem zajedničkom spasenju, prisiljen sam da to učinim opominjući vas da se borite za vjeru koja je jedanput zauvijek predana svetima.“

Judina 17-19: „A vi se, ljubljeni, sjećajte proročanstava apostolâ našega Gospodina Isusa Krista! Oni su vam govorili: 'Na koncu će vremena doći izrugivači, koji će živjeti prema svojim bezbožnim požudama.' To su oni koji prave rascijepe i razdore, sjetilna stvorenja koja nemaju Duha.“

Judina 24-25: „Onomu koji vas može očuvati od pada i postaviti neporočne i razdragane pred njegovom slavom, jedinome Bogu koji nas je spasio po Isusu Kristu, našem Gospodinu, slava, veličanstvenost, vlast i moć, kako prije svakog vremena, tako i sada i u sve vijeke! Amen.“

Sažetak: Prema trećem stihu, Juda je htio pisati o našem spasenju; međutim, promijenio je temu i pozvao nas da se borimo za vjeru. Ta vjera odnosi se na ukupan sadržaj kršćanskoga nauka koji je naučavao Krist, a koji su kasnije prenijeli apostoli. Nakon što Juda upozorava na lažne učitelje (stihovi 4-16) savjetuje nas kako možemo biti uspješni u duhovnom ratu (stihovi 20-21). Tu nalazimo mudrost koju je dobro prihvatiti i uz nju prionuti u ova posljednja vremena.

Veze: Judina Poslanica često aludira na Stari zavjet, primjerice na Izlazak (s. 5); Sotoninu pobunu (s. 6); Sodomu i Gomoru (s. 7); Mojsijevu smrt (s. 9); Kaina (s. 11); Balaama (s. 11); Koraha (s. 11); Enoha (s. 14-15); te Adama (s. 14). Juda koristi te dobro poznate povijesne ilustracije Sodome i Gomore, Kaina, Balaama i Koraha kako bi podsjetio židovske kršćane na nužnost istinske vjere i poslušnosti.

Primjena: Živimo u jedinstveno vrijeme u povijesti i ova nas mala knjiga može opremiti za nezapamćene izazove života u posljednjim vremenima. Današnji kršćani moraju biti oprezni zbog lažnih nauka koji nas tako lako zavode ako nismo upućeni u Božju riječ. Moramo znati Evanđelje – kako bismo ga zaštitili i branili – i prihvatiti Kristovo Gospodstvo, koje se vidi u promjeni života. Autentična vjera uvijek odražava ponašanje koje nalikuje Kristovom. Naš život u Kristu trebao bi odražavati našu spoznaju koja počiva na autoritetu Svemogućega Stvoritelja i Oca koji stavlja vjeru u praksu. Trebamo taj osobni odnos s Njime, jer ćemo samo tada poznavati Njegov glas tako dobro da nećemo slijediti ni jedan drugi glas.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Judina poslanica
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries