settings icon
share icon

Druga poslanica Timoteju

Autor: Druga poslanica Timoteju 1:1 označava apostola Pavla kao autora Druge poslanice Timoteju.

Vrijeme pisanja: Druga poslanica Timoteju napisana je oko 67. godine, ukratko prije nego što je apostol Pavao bio pogubljen.

Svrha pisanja: Ponovno zatočen u Rimu, apostol Pavao se osjećao usamljen i napušten. Pavao je shvatio da će se njegov zemaljski život uskoro okončati. Druga poslanica Timoteju u suštini su Pavlove „posljednje riječi“. Pavao je gledao onkraj vlastitih okolnosti, želeći izraziti interes za crkve, a posebno za Timoteja. Pavao je htio upotrijebiti svoje posljednje riječi da ohrabri Timoteja, te sve druge vjernike, da ustraju u vjeri (2. Timoteju 3:14) i navješćuju evanđelje Isusa Krista (2. Timoteju 4:2).

Ključni stihovi: 2. Timoteju 1:7: „Uistinu, Bog nam nije dao duh bojažljivosti, već duh snage, ljubavi i trijeznosti.“

2. Timoteju 3:16-17: „Svako je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje i odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude savršen – opremljen za svako djelo ljubavi.“

2. Timoteju 4:2: „propovijedaj riječ – pristupi – bilo da im je zgodno, bilo nezgodno – kori, prijeti, opominji u svoj strpljivosti i svakoj vrsti pouke.“

2. Timoteju 4:7-8: „Plemenitu sam borbu izvojevao, trku dovršio, vjeru sačuvao. Već mi je pripravljen vijenac pravednosti koji će mi u onaj Dan dati Gospodin, pravedni sudac, i ne samo meni nego i svima koji budu željeli njegov dolazak.“

Sažetak: Pavao ohrabruje Timoteja da nastavi žarko ljubiti Krista i da ostane čvrst u zdravoj nauci (2. Timoteju 1:1-2, 13-14). Podsjetio ga je i da izbjegava bezbožna vjerovanja i djela, te da bježi od bilo čega nemoralnog (2. Timoteju 2:14-26). U posljednjim vremenima događat će se intenzivno progonstvo, ali i otpadništvo od kršćanske vjere (2. Timoteju 3:1-17). Pavao završava s intenzivnom molbom vjernicima da ostanu čvrsti u vjeri i da završe svoju utrku vjere puni žara (2. Timoteju 4:1-8).

Veze: Pavao je bio toliko zabrinut, da je morao upozoriti Timoteja i one koje je on nadgledao, na opasnosti lažnih učitelja, te je prizvao priču o egipatskim čarobnjacima koji su se suprotstavljali Mojsiju (Izlazak 7:11, 22; 8:7, 18, 19; 9:11). Premda njihova imena nisu bila spomenuta u Starom zavjetu, prema predaji ti ljudi su potaknuli Izraela da napravi zlatno tele i poginuli su zajedno s drugim idolopoklonicima (Izlazak 32). Pavao je istu sudbinu nagovijestio onima koji odbacuju istinu o Kristu, tako da će njihovo bezumlje postati „jasno svima“ (2. Timoteju 3:9).

Primjena: U kršćanskom životu lako je skrenuti na stranputicu. Stoga se moramo usredotočiti na nebesku nagradu koju će nam dati Isus Krist (2. Timoteju 4:8). Moramo težiti da izbjegavamo i krivi nauk i bezbožna djela. To možemo samo ako smo utemeljeni u spoznaji Božje riječi i ako budemo čvrsti u odbacivanju svega što se ne temelji na Bibliji.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Druga poslanica Timoteju
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries