settings icon
share icon

Druga poslanica Solunjanima

Autor: 2. Solunjanima 1:1 označava da je Drugu poslanicu Solunjanima napisao apostol Pavao, vjerojatno zajedno sa Silom i Timotejem.

Vrijeme pisanja: Druga poslanica Solunjanima vjerojatno je bila napisana oko 51. ili 52. godine.

Svrha pisanja: Crkva u Solunu imala je neke pogrešne predodžbe o Danu Gospodnjem. Oni su mislili da je taj Dan već došao, tako da su prestali sa svojim poslovima. Bili su i pod velikim progonstvom. Pavao im je pisao da razjasni njihova pogrešna shvaćanja i da ih utješi.

Ključni stihovi: 2. Solunjanima 1:6-7: „Da, pravedno je pred Bogom da vašim mučiteljima zauzvrat dadne muku, a vama, mučenima, pokoj zajedno s nama, kad se u plamenom ognju objavi s neba Gospodin Isus u pratnji svoje anđeoske vojske.“

2. Solunjanima 2:13: „Što je do nas, mi moramo uvijek zahvaljivati Bogu za vas, braćo, koje ljubi Gospodin jer vas je Bog od početka izabrao za spasenje koje se postizava posvećenjem Duha i vjerom u istinu.“

2. Solunjanima 3:3: „Gospodin je vjeran i on će vas ojačati i sačuvati od Zloga.“

2. Solunjanima 3:10: „Zbilja, kad smo bili kod vas, naredili smo vam ovo: ako tko neće da radi, neka i ne jede.“

Sažetak: Pavao pozdravlja crkvu u Solunu i ohrabruje ih, te potiče. Pohvaljuje ih zbog onoga što čine u Gospodinu, te se moli za njih (2. Solunjanima 1:11-12). U drugom poglavlju, Pavao objašnjava što će se dogoditi na Dan Gospodnji (2. Solunjanima 2:1-12). Pavao ih zatim ohrabruje da stoje čvrsto i poučava ih da se klone besposlenih ljudi koji ne žive u skladu s Radosnom vijesti (2. Solunjanima 3:6).

Veze: Pavao se poziva na nekoliko starozavjetnih odlomaka u svome govoru o posljednjim vremenima, čime potvrđuje i pomiruje učenje starozavjetnih prorokâ. Veliki dio njegova učenja o posljednjim vremenima u ovome pismu zasniva se na proroku Danielu i njegovim vizijama. U 2. Solunjanima 2:3-9, on se poziva na Danielovo proroštvo o „Čovjeku grijeha“ (Daniel 7–8).

Primjena: Druga poslanica Solunjanima puna je informacija koje objašnjavaju posljednja vremena. Ona nas ujedno potiče da ne budemo besposleni, nego da vlastitim radom zaradimo za život. Nadalje, u Drugom Solunjanima nalazimo nekoliko predivnih molitvi koje nam mogu poslužiti kao primjer kako se i mi danas trebamo moliti za druge vjernike.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Druga poslanica Solunjanima
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries