settings icon
share icon

Druga Petrova poslanica

Autor: 2. Petrova 1:1 posebno tvrdi da je autor ove poslanice bio apostol Petar. Petrovo autorstvo 2. Petrove poslanice napadano je više od bilo koje druge knjige u Novome zavjetu. Međutim, rani crkveni oci nisu pronašli dobar razlog zašto bi ju odbacili. Ni mi ne nalazimo dobar razlog zašto bismo odbacili Petrovo autorstvo 2. Petrove poslanice.

Vrijeme pisanja: Svoju drugu poslanicu Petar je napisao krajem svoga života. Budući da je Petar bio smaknut u Rimu za vrijeme Neronove vladavine, njegova smrt se sigurno dogodila prije 68. godine. Dakle, svoju drugu poslanicu najvjerojatnije je napisao između 65. i 68. godine.

Svrha pisanja: Petra su upozorili da se lažni učitelji ubacuju u crkve. Pozivao je kršćane da rastu i postaju snažni u svojoj vjeri kako bi mogli primijetiti i boriti se protiv širenja otpadništva. Snažno je naglasio autentičnost Božje riječi i sigurnog povratka Gospodina Isusa.

Ključni stihovi: 2. Petrova 1:3-4: „Njegova božanska snaga obdarila nas je svime što je potrebno za život i pobožnost, pravom spoznajom onoga koji nas je pozvao vlastitom slavom i moći. Tim nas je obdario skupocjenim i najvećim obećanim dobrima, da po njima, umaknuvši pokvarenosti koja je zbog opake požude u svijetu, postanete dionici božanske naravi.“

2. Petrova 3:9: „Ne odustaje Gospodin od izvršenja obećanja, kako to neki misle, nego vas strpljivo podnosi jer neće da se itko izgubi, nego da svi pristupe obraćenju.“

2. Petrova 3:18: „Štoviše, rastite u milosti i pravoj spoznaji našega Gospodina, Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava sada i do vječnosti! Amen.“

Ključna riječ je spoznaja, a sa srodnim riječima javlja se barem 13 puta u Drugoj Petrovoj poslanici.

Sažetak: Znajući da je njegovo vrijeme kratko (2. Petrova 1:13-15), te da ovim crkvama prijeti bliska opasnost (2. Petrova 2:1-3), pozvao je čitatelje da obnove svoje sjećanje (2. Petrova 1:13) i razmišljaju (2. Petrova 3:1-2) kako bi mogli upamtiti njegovo učenje (2. Petrova 1:15). On je vjernike pozvao da budu zreliji u svojoj vjeri dodajući joj specifične kršćanske vrline, uz pomoć kojih će postati učinkoviti i produktivni u svojoj spoznaji Isusa Krista (2. Petrova 1:5-9). Pisci Staroga i Novoga zavjeta predstavljeni su kao autoriteti njihove vjere (2. Petrova 1:12-21, 3:2, 3:15-16). Petar je želio da oni postanu snažni u svojoj vjeri i da se odupru lažnim učiteljima koji su se uvukli u crkve, na koje sada negativno utječu. U svojem odricanju tih učitelja, on je opisao njihovo ponašanje, njihovu osudu i njihove karakteristike (2. Petrova 2), kao i to da su se oni rugali Drugom Gospodinovu dolasku (2. Petrova 3:3-7). Petar je kršćane učio da je Drugi dolazak poticaj na sveti život (2. Petrova 3:14). Nakon konačnog upozorenja, Petar je ponovno ohrabrio svoje čitatelje da rastu u milosti i spoznaji svoga Gospodina i Spasitelja Isusa Krista. Zaključio je riječju slavljenja svoga Gospodina i Spasitelja (2. Petrova 3:18).

Veze: U svojoj osudi lažnih proroka, Petar ponavlja čestu starozavjetnu temu koja je bila jako poznata njegovim čitateljima. Mnogi rani kršćani bili su obraćeni Židovi, poučeni u Zakonu i Prorocima. Kada je Petar govorio o „riječi proroka“ iz Staroga zavjeta u 2. Petrovoj 1:19-21, istovremeno je osudio lažne, a potvrdio prave proroke koje je pokretao Sveti Duh koji je govorio kroz njih (2. Samuelova 23:2). Jeremija je bio jednako silovit u svojoj kritici lažnih proroka, postavljajući pitanje: „Dokle će među prorocima biti onih koji prorokuju laž i objavljuju prijevaru srca svojega?“ (Jeremija 23:26). Dakle, jasno je da su isti obmanuti lažni učitelji koji su dodijavali Božjem narodu i u Starom i u Novom zavjetu još uvijek s nama, zbog čega je Druga Petrova poslanica jednako važna danas kao i prije 2000 godina.

Primjena: Dakako, kršćani koji žive u 21. stoljeću bliže su Gospodinovu povratku od onih koji su živjeli u prvome stoljeću, kojima je ova poslanica bila napisana. Kada gledaju televiziju i druga sredstva masivne komunikacije, zreli kršćani su svjesni da mnogi šarlatani paradiraju kao da su pravi kršćanski vođe, te da su nezreli kršćani obmanuti njihovim šarlatanstvom i lažnim tumačenjem Svetoga pisma. Potrebno je da svi novorođeni kršćani budu toliko utemeljeni u Riječi da bi mogli razlučivati istinu od laži.

Isti recept za rast u vjeri koji je Petar dao svojim čitateljima (2. Petrova 1:5-11), kada ga primijenimo u našim životima, osigurat će i nama bogatu nagradu pri ulasku „u vječno kraljevstvo našega Gospodina, Spasitelja Isusa Krista“ (2. Petrova 1:10-11). Temelj naše vjere uvijek će biti i sada je ista Božja riječ koju je Petar propovijedao.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Druga Petrova poslanica
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries