settings icon
share icon
Pitanje

Što kaže Biblija o djevici Mariji?

Odgovor


Marija, Isusova majka, bila je žena koju je Bog opisao kao »milosti punu« (Luka 1,28). Izraz »milosti puna« dolazi iz samo jedne grčke riječi, koja u suštini znači »obilje milosti«. Marija je primila Božju milost. Milost je »nezaslužena blagonaklonost«, a to znači da je ona nešto što primamo unatoč tome što to ne zaslužujemo. Marija je trebala milost od Boga, baš kao i mi ostali. Marija je i sama shvaćala tu činjenicu, kao što vidimo u Luki 1,47: »…duh moj kliče od radosti u Bogu Spasitelju mome…« Marija je znala da joj je potrebno spasenje, odnosno da joj je potreban Bog kao njezin Spasitelj. Biblija nigdje ne kaže da je Marija bila bilo što drugo osim obične žene koju je Bog odlučio upotrijebiti na izniman način. Istina, Marija je bila pravedna žena kojoj je Bog iskazao blagonaklonost (milost) (Luka 1,27-28). U isto vrijeme, Marija je bila grješno ljudsko biće baš kao svi ostali, i trebala je Isusa Krista kao svoga Spasitelja, baš kao i svi ostali (Propovjednik 7,20; Rimljanima 3,23; 6,23 1. Ivanova 1,8).

Marija nije bila »bezgrješno začeta« – nema biblijskog razloga zašto bismo vjerovali da Marijino rođenje nije bilo normalno ljudsko rođenje. Marija je bila djevica kada je rodila Isusa (Luka 1,34-38), ali ideja o Marijinom vječnom djevičanstvu ne potječe iz Biblije. U Mateju 1,25, gdje se govori o Josipu, kaže: »I ne upozna je DOK ne rodi sina. I nadjenu mu ime Isus« (Duda/Fućak). Riječ »dok« jasno naznačuje da su Josip i Marija imali spolne odnose nakon Isusova rođenja. Josip i Marija imali su nekoliko djece nakon Isusova rođenja. Isus je imao četiri polubrata: Jakova, Josipa, Šimuna i Judu (Matej 13,55). Nadalje, imao je i polusestre premda ne znamo ni kako su se zvale ni koliko ih je bilo (Matej 13,55-56). Bog je blagoslovio Mariju i iskazao joj milost tako što joj je dao nekoliko djece, što je u toj kulturi bio najjasniji pokazatelj da je Bog blagoslovio neku ženu.

Kada je jedanput Isus govorio, neka žena iz mnoštva uzviknula je: »Blago utrobi koja te nosila i prsima koje si sisao« (Luka 11,27). Ovo je bila najbolja prilika da Isus obznani da je Marija zbilja dostojna štovanja i obožavanja. Međutim, što je Isus odgovorio? »Većma blago onima koji slušaju riječ Božju i drže je!« (Luka 11,28). Isusu je poslušnost Božjoj riječi bila VAŽNIJA nego biti žena koja ga je rodila. Nigdje u Svetom pismu Isus, ni itko drugi, Mariji ne upućuje bilo kakvo štovanje, slavu niti obožavanje. Elizabeta, Marijina rodica, pohvalila je Mariju u Luki 1,42-44, ali njezina hvala temeljila se na činjenici što će Marija roditi Isusa, a ne zbog neke Mariji prirođene slave.

Marija je bila kod križa kada je Isus umro (Ivan 19,25). Marija je bila s apostolima na dan Pedesetnice (Djela 1,14). Međutim, iza Djela 1 više ju se ne spominje. Apostoli joj nigdje ne daju istaknutu ulogu. Marijina smrt nije zapisana u Bibliji. Ne piše ništa o njezinu uznesenju na Nebo, kao ni o bilo kakvoj njezinoj tamošnjoj uzvišenoj ulozi. Mariju trebamo poštivati kao Isusovu zemaljsku majku , ali nije dostojna slavljenja ili štovanja. Biblija nigdje ne kaže da Marija može čuti naše molitve, niti da može posredovati za nas pred Bogom. Isus je naš jedini zastupnik i posrednik na Nebu (1. Timoteju 2,5). Kada bismo joj ponudili štovanje, obožavanje ili molitve, Marija bi odgovorila jednako kao anđeli: »Štujte Boga!« (Otkrivenje 19,10; 22,9). Marija nam daje dobar primjer, jer svoje štovanje, obožavanje i slavljenje upućuje jedino Bogu: »Slavi duša moja Gospodina; duh moj kliče od radosti u Bogu Spasitelju mome, jer milostivo pogleda na neznatnu službenicu svoju. Gle! Odsad će me blaženom zvati svi naraštaji, jer mi velike stvari učini Silni, čije je ime sveto« (Luka 1,46-49).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što kaže Biblija o djevici Mariji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries