settings icon
share icon
Pitanje

Što je bezgrješno začeće?

Odgovor


Mnogi pogrešno vjeruju da se nauk o bezgrješnom začeću odnosi na začeće Isusa Krista. Svakako, Isusovo začeće bilo je bezgrješno … no taj pojam uopće se ne odnosi na Isusa. Bezgrješno začeće nauk je Rimokatoličke crkve o Mariji, Isusovoj majci. Službena izjava nauka glasi: »…blagoslovljena Djevica Marija je, od prvoga trenutka svoga začeća, posebnom milošću i privilegijem Svemoćnoga Boga, s obzirom na zasluge Krista Isusa, Spasitelja Čovječanstva, očuvana od svake ljage istočnoga grijeha.« U suštini, bezgrješno začeće je vjerovanje da je Marija bila zaštićena od istočnoga grijeha, da nije imala grješnu narav te da je, u suštini, bila bezgješna.

Problem s naukom o bezgrješnom začeću leži u tome što ga Biblija ne naučava. Biblija nigdje ne opisuje Mariju kao nešto više od obične žene koju je Bog odabrao da bude majka Gospodina Isusa Krista. Bez sumnje, Marija je bila pobožna žena (Luka 1,28). Marija je sigurno bila divna supruga i majka. Isus je jamačno volio i cijenio svoju majku (Ivan 19,27). Biblija nam ne daje razloga da povjerujemo da je Marija bila bezgrješna. Naprotiv, Biblija nam jasno daje do znanja da je Isus Krist jedina Osoba koja nije bila »zaražena« grijehom niti ga je ikada počinio (Propovjednik 7,20; Rimljanima 3,23; 2. Korinćanima 5,21; 1. Petrova 2,22; 1. Ivanova 3,5).

Nauk o bezgrješnom začeću nastao je zbog zbunjenosti oko toga kako se Isus Krist mogao roditi bezgrješan ako je bio začet u utrobi grješne žene. Pritom se mislilo da bi Isus, u slučaju da je Marija bila grješna, naslijedio njezinu grješnu narav. Za razliku od bezgrješnoga začeća, biblijsko rješenje ovoga problema nalazi se u shvaćanju da je sâm Isus bio čudesno zaštićen od prljanja grijehom dok je bio u Marijinoj utrobi. Ako je Bog mogao zaštititi Mariju od grijeha, zar onda nije mogao zaštititi Isusa od grijeha? Prema tome, Marijina bezgrješnost nije ni potrebna ni biblijska.

Rimokatolička crkva tvrdi da je bezgrješno začeće potrebno zato što bi, bez njega, Isus bio predmet vlastite milosti. Argument glasi: kako bi Isus mogao biti čudesno sačuvan od grijeha, što bi samo po sebi bio čin milosti, to bi značilo da je Bog u suštini »iskazao milost samom sebi«. Riječ milost znači »nezaslužena blagonaklonost«. Milost znači nekome dati nešto što on ili ona ne zaslužuje. Kada je Bog učinio čudo očuvanja Isusa od grijeha, to nije bila »milost«. Isus ni u kojem smislu nije mogao biti zaražen grijehom. On je bio savršena i bezgrješna ljudskost udružena s bezgrješim božanstvom. Bog se ne može zaraziti grijehom niti grijeh može na njega utjecati, jer je savršeno svet. Isto se odnosi i na Isusa. Nije bila potrebna milost kako bi se Isusa očuvalo od grijeha. Budući da je bio utjelovljeni Bog, Isus je zapravo bio »imun« na grijeh.

Dakle, nauk o bezgrješnom začeću nije ni potreban ni biblijski. Isus je bio čudesno začet u Mariji, koja je u to vrijeme bila djevica. To je biblijska predodžba djevičanskoga rođenja. Biblija nikada ne daje do znanja da je Marijino začeće bilo posebno. Razmotrimo li tu predodžbu logički, onda je i Marijina majka morala biti bezgrješno začeta. Kako je Marija mogla biti začeta bez grijeha ako je njezina majka bila grješna? Isto bismo mogli onda reći i za Marijinu baku, prabaku i tako dalje. Prema tome, bezgrješno začeće nije biblijsko učenje. Biblija uči čudesno djevičansko začeće Isusa Krista, a ne bezgrješno začeće Marije.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je bezgrješno začeće?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries