settings icon
share icon
Pitanje

Što su to apokrifne / deuterokanonske knjige? Pripadaju li apokrifne / deuterokanonske knjige u Bibliju?

Odgovor


Rimokatoličke Biblije imaju nekoliko knjiga više u Starom zavjetu od protestantskih Biblija. Te knjige nazivaju se apokrifima ili deuterokanonskim knjigama. Riječ »apokrif« znači »sakriven«, dok riječ »deuterokanon« znači »drugi kanon«. Apokrifne / deuterokanonske knjige u suštini su napisane u razdoblju između Staroga i Novoga zavjeta (međuzavjetno razdoblje). Te knjige su: 1. Ezdrina, 2. Ezdrina, Tobija, Judita, Mudrost Salomonova, Sirah, Baruh, Jeremijino pismo, Manašeova molitva, 1. Makabejcima, 2. Makabejcima i dodaci biblijskim knjigama o Ester i Danielu.

Izraelska nacija prema apokrifnim / deuterokanonskim knjigama postupala je s poštovanjem, ali nikada ih nisu prihvatili kao knjige koje pripadaju u hebrejsku Bibliju. Rana kršćanska crkva raspravljala je o statusu apokrifnih / deuterokanonskih knjiga, ali veoma mali broj ranih kršćana je vjerovao da pripadaju kanonu Svetoga pisma. Novi zavjet starozavjetne knjige citira na stotine puta, ali nigdje ne citira niti aludira na bilo koju apokrifnu / deuterokanonsku knjigu. Štoviše, u apokrifnim / deuterokanonskim knjigama postoje mnoge dokazane pogreške i protuslovlja.

Apokrifne / deuterokanonske knjige uče mnogo toga što nije istinito niti povijesno točno. Premda su mnogi katolici i prije prihvaćali apokrifne / deuterokanonske knjige, Rimokatolička crkva u svoje Biblije apokrifne / deuterokanonske knjige službeno je dodala sredinom 16. stoljeća, ponajpače kao reakcija na protestantsku reformaciju. Apokrifne / deuterokanonske knjige podupiru neka rimokatolička učenja i običaje koji se ne slažu s Biblijom. Primjerice, molitve za mrtve, umoljavanje »svetaca« na nebu da se mole za njih, štovanje anđela i okajavanje grijeha »davanjem milostinje«. Neki dijelovi apokrifnih / deuterokanonskih knjiga istiniti su i točni. Međutim, zbog povijesno-teoloških pogrešaka, knjige trebamo smatrati pogrešivim povijesnim i religijskim dokumentima, a ne nadahnutom i autoritativnom Božjom riječi.

English



Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što su to apokrifne / deuterokanonske knjige? Pripadaju li apokrifne / deuterokanonske knjige u Bibliju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries