settings icon
share icon
Pitanje

Je li Papa Kristov Vikar?

Odgovor


Izraz »Vikar« dolazi od latinske riječi vicarius, koja znači »umjesto«. U Katoličkoj crkvi, vikar je predstavnik višega službenika, te ima iste ovlasti i silu koju ima taj službenik. Nazivanjem Pape »Kristovim Vikarom«, time se podrazumijeva da ima istu silu i ovlasti koju Krist ima nad Crkvom. Taj naslov izvodi se iz Isusovih riječi u Ivanu 21,16-17 upućenih Petru: »Pasi jaganjce moje ... Pasi ovce moje«. Prema katoličkom shvaćanju, to Petra određuje kao Kneza apostolâ, prvoga Papu i ispunjava Isusove riječi u Mateju 16,18-19 (gdje se Petra naziva stijenom na kojoj će Isus sagraditi svoju crkvu).

Kako bismo mogli bolje shvatiti je li u skladu s Biblijom smatrati običnoga čovjeka Kristovim predstavnikom, ili nije, sagledat ćemo one biblijske odlomke koji govore o Isusovoj ulozi u našim životima kada je hodao ovom zemljom i koju nastavlja vršiti i danas. Poslanica Hebrejima Isusa uspoređuje s velikim svećenikom Melkisedekom (Postanak 14) i stavlja ga nasuprot starog levitskog svećenstva. Taj odlomak nudi odgovor na pitanje zašto je trebao doći neki drugi svećenik ako se savršenstvo moglo steći vršenjem zakona (Hebrejima 7,11)?

Pisac kaže: »Bjelodano je, naime, da je naš Gospodin izišao iz Judina plemena, za koje Mojsije govoreći o svećenicima ništa ne reče. I to biva kudikamo očitije ako ustaje drugog roda svećenik koji je sličan Melkisedeku, koji nije postao svećenikom po zakonu rodbinskog nasljedstva, već po snazi vječnog života. Zbilja, svjedočanstvo o njemu glasi: 'Ti si svećenik zauvijek, sličan Melkisedeku.' Tim se ukida prijašnja zapovijed zbog njezine nemoći i beskorisnosti – budući da Zakon ništa nije priveo k savršenstvu – a uvodi se bolja nada koja nas približuje Bogu« (Hebrejima 7,14-19).

Isusa to čini superiornijim od svećenikâ, a što je važnije, čini ga superiornijim od Velikih svećenikâ. Ovo je ključan tekst: »Oni su brojni postali svećenicima, jer ih je smrt sprečavala da ostanu (u službi), a ovaj ima neprolazno svećenstvo, jer ostaje zauvijek. Odatle slijedi da može zauvijek spasavati one koji po njemu dolaze k Bogu, jer uvijek živi da posreduje za njih« (Hebrejima 7,23-25).

To znači da je Isus naš Veliki svećenik zauvijek. Budući da je »svet, nevin, neokaljan, sasvim različit od grešnika i uzvišeniji od nebesa« (Hebrejima 7,26), razlikuje se od drugih svećenika u tome što »ne mora kao veliki svećenici prinositi žrtve svaki dan, najprije za svoje grijehe, zatim za grijehe naroda, jer je to učinio jedanput zauvijek prinoseći samoga sebe« (Hebrejima 7,27). Ljude postavlja Zakon, i slabi su. Međutim, Sina je postavio Novi savez, i učinjen je zauvijek savršenim (Hebrejima 7,28). Isusova služba superiornija je od stare službe, te je uzakonjen na boljim obećanjima (Hebrejima 8,6).

Za Isusa Biblija kaže da nema ni jedno drugo ime po kojemu se ljudi mogu spasiti (Djela 4,12). Postoji samo jedan posrednik između Boga i ljudi, a to je Isus Krist (1. Timoteju 2,5). Sada možemo vidjeti kako tvrdnja da je Papa Kristov predstavnik na zemlji nema nikakva biblijskog temelja. Ni jedan čovjek nije u stanju učiniti ono što je Krist učinio ili što čini za čovječanstvo. Međutim, naslov vikara nosi još jednu implikaciju: nosilac jednake sudske vlasti službenika kojega on predstavlja. U Mateju 16,18 piše da je Isus Krist taj koji kaže da će sagraditi svoju crkvu, te On nikada ne delegira tu moć. Time što tvrdi da je Kristov Vikar, Papa na vlasti zapravo obećaje učiniti ono što je Krist obećao izvršiti.

Istina je, Isus je predvidio »Vikara« u smislu »zamjene« za njegovo fizičko prisustvo ovdje na zemlji. Međutim, taj »Kristov Vikar« nije svećenik, ni Veliki svećenik, ni biskup ni Papa. S biblijskoga stajališta, Sveti Duh je jedini »Kristov Vikar«. U Ivanu 14,26 piše: »A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati zbog mene, naučit će vas sve i sjetiti vas svega što vam rekoh.« Ivan 14,16-18 glasi: »Ja ću moliti Oca, i dat će vam drugog Branitelja koji će ostati s vama zauvijek: Duha istine, kojega svijet ne može primiti, jer niti ga vidi niti ga poznaje. Vi ga poznajete, jer boravi s vama i jer će biti u vama.« Sveti Duh je Kristova »zamjena« na zemlji. Sveti Duh je naš Savjetnik, Učitelj (Ivan 14,26), i vodič u svu istinu (Ivan 16,13).

Kada tvrdi da je Papa »Kristov vikar«, Katolička crkva odbacuje dostatnost i vrhovnost Kristova svećenstva, te Papi daje uloge za koje je sâm Krist rekao da će pripadati Svetome Duhu. Prema tome, bogohulno je pripisati Papi naslov »Kristova vikara«.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Papa Kristov Vikar?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries