settings icon
share icon
Pitanje

Gdje je bio Isus tri dana između smrti i uskrsnuća?

Odgovor


1 Petrova 3,18-19 kaže: »Jer i Krist je jedanput umro zbog grijeha, pravedan za nepravedne, da nas privede k Bogu; on koji je bio ubijen u tijelu, ali oživje u duhu. U duhu je otišao propovijedati duhovima koji su se nalazili u tamnici.«

Izraz xu duhu« u stihu 18 iste je konstrukcije kao fraza »u tijelu«. Stoga bi najbolje bilo povezati riječ »duh« s istom domenom u kojoj je riječ »tijelo«. Tijelo i duh predstavljaju Kristovo tijelo i duh. Riječi »oživje u duhu« upućuju na činjenicu da su Kristovo preuzimanje grijeha i smrt doveli do odvojenja njegovog ljudskog duha od Oca (Matej 27,46). Kao što piše u Mateju 27,41 i Rimljanima 1,3-4, kontrast je između tijela i duha a ne između Kristova tijela i Svetoga Duha. Kristovo okajanje za grijehe dovršeno je, njegov je duh ponovno započeo zajedništvo koje je bilo prekinuto.

Prva Petrova 3,18-22 opisuje neophodnu vezu između Kristove patnje (stih 18) i njegove slave (stih 22). Jedino Petar daje specifičnu informaciju o tome što se dogodilo između ova dva događaja. Riječ »propovijedao« u stihu 19 nije uobičajena riječ u Novom zavjetu koja opisuje propovijedanje Evanđelja. Ona doslovno znači najaviti poruku. Isus je patio i umro na križu, njegovo je tijelo ubijeno, a njegov je duh umro postavši grijehom. Ali njegov je duh oživio i on ga je predao Ocu. Prema Petru, negdje između smrti i uskrsnuća Isus je dao posebne izjave »duhovima koji su se nalazili u tamnici«.

Za početak, Petar se obraćao ljudima kao »dušama«, a ne »duhovima« (3,20). U Novom zavjetu riječ »duh« označavala je anđele ili demone, a ne ljudska bića; 22. stih vjerojatno nosi isto značenje. Isto tako, Biblija nigdje ne govori o tome da je Isus posjetio pakao. Djela 2,31 kaže da je otišao u »Podzemlje« (Had), ali Podzemlje nije pakao. Riječ »Had« odnosi se na domenu mrtvih, privremeno mjesto na kojemu čekaju uskrsnuće. Otkrivenje 20,11-15 u nekim engleskim prijevodima (NASB i New International Version) jasno odvajaju to dvoje. Pakao je trajno i konačno mjesto suda za izgubljene. Had je privremeno mjesto.

Naš je Gospodin predao svoj duh Ocu, umro je, te je negdje između smrti i uskrsnuća posjetio mjesto gdje su mrtvi i tamo donio poruku duhovnim bićima (vjerojatno palim anđelima; vidi Judina 6) koji su nekako bili povezani s razdobljem prije potopa u Noino vrijeme. Stih 20 to razjašnjava. Petar nam nije rekao što je Isus naviještao tim zarobljenim duhovima, ali to nije mogla biti poruka otkupljenja jer se anđeli ne mogu spasiti (Hebrejima 2,16). Vjerojatno je to bila izjava pobjede nad Sotonom i njegovim vojskama (1. Petrova 3,22; Kološanima 2,15). Efežanima 4,8-10 također nas upućuje na to da je Krist otišao u »raj« (Luka 16,20; 23,43) i poveo u nebo sve one koji su mu vjerovali prije njegove smrti. Ovaj nam odjeljak ne daje mnogo podataka o tome što se tamo dogodilo, ali mnogi se biblijski učenjaci slažu da je upravo to značenje Petrovih »duhova koji su se nalazili u tamnici«.

Dakle, sve to znači da Biblija ne kaže jasno što je Isus radio tri dana između smrti i uskrsnuća. Međutim, izgleda da je propovijedao pobjedu nad palim anđelima i/ili nevjernicima. Ono što možemo znati sa sigurnošću jest to da Isus nije davao ljudima drugu priliku za spasenje. Biblija nam kaže da se nakon smrti suočavamo sa sudom (Hebrejima 9,27), a ne s drugom prilikom. Ne postoji zapravo ni jedan sasvim jasan odgovor na to što je Isus radio između smrti i uskrsnuća. Možda je ovo jedan od onih misterija koji ćemo razumjeti kad dođemo u njegovu slavu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Gdje je bio Isus tri dana između smrti i uskrsnuća?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries