settings icon
share icon
Spørgsmål

Er bibelen blevet spoleret, ændret på, redigeret, omskrevet, eller forfalsket?

Svar


Det gamle testamentes bøger blev skrevet omkring perioden fra år 1400 f.kr. til 400 f.kr. Det nye testamentes bøger blev skrevet omkring perioden fra år 40 e.kr. til 90 e.kr. Der er altså gået alt imellem 3400 til 1900 år, siden en bibelsk bog er blevet skrevet. I denne periode er de originale manuskripter gået tabt. De eksisterer højst sandsynligt ikke længere. Men i denne periode er de bibelske bøger også blevet kopieret igen og igen. Man har fremstillet kopier af kopier af kopier. Når vi tager disse ting i betragtning, kan vi så stadig stole på bibelen?

Da Gud oprindeligt inspirerede mennesker til at skrive sit Ord, var det indblæst af Gud og ufejlbarligt (2. Timotheus 3:16-17; Johannes 17:17). Bibelen benytter sig ikke noget sted af en sådan beskrivelse af de originale manuskripters kopier. Selvom de skriftkloge var meget nøje med at genskabe Skriften, så er ingen af disse perfekt. Ud af alle de tusinder af græske og hebraiske manuskripter som eksisterer, var der ikke to af dem der var identiske, indtil trykkepressen blev opfundet i 1500-tallet.

Ikke desto mindre vil enhver upartisk person, som er uddannet i at kende gamle dokumenter, være enig i at bibelen er blevet utroligt velbevaret igennem århundrederne. Kopier af bibelen som kan dateres tilbage til det 14. århundrede efter Kristus, er næsten identiske i sine indhold med kopier fra det 3. århundrede e.kr. Da Dødehavsrullerne blev opdaget, var fagfolk chokerede over at se, hvor tætte de var på andre oldgamle kopier af det gamle testamente, selvom Dødehavsrullerne var hundreder af år ældre end noget man tidligere havde opdaget. Selv mange af bibelen hårdeste skeptikere og kritikere indrømmer, at bibelen igennem årene er blevet overført langt mere akkurat end noget andet oldgammelt dokument.

Der findes på ingen måde beviser for, at bibelen er blevet revideret, omskrevet eller forfalsket på nogen som helst systematisk måde. Den bare kvantitet af bibelske manuskripter som eksisterer i dag, gør det let for enhver at genkende ethvert forsøg på at forvrænge Guds Ord. Der er ikke nogle af de større doktriner i bibelen som bliver tvivlsomme som et resultat af de mindre forskelle som eksisterer imellem de forskellige manuskripter.

Spørgsmålet var altså, om vi kan stole på bibelen? Absolut! Gud har bevaret sit Ord, på trods af de ubevidste fejl og bevidste angreb, som mennesker har rettet imod det. Vi kan have en fuldkommen tillid til, at den bibel vi har i dag, er den samme bibel som oprindeligt blev skrevet. Bibelen er Guds Ord, og vi kan stole på det (2. Timotheus 3:16; Matthæus 5:18).

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Er bibelen blevet spoleret, ændret på, redigeret, omskrevet, eller forfalsket?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries