settings icon
share icon
Spørgsmål

Findes sjælefrænder? Har Gud én bestemt person til én, som man skal giftes med?

Svar


Den gængse ide, der handler om ”sjælefrænder,” er, at der til hver person findes ”den eneste ene,” og hvis man ikke gifter sig med denne person, bliver man aldrig glad. Er dette koncept så bibelsk? Svaret er nej, det er det ikke. Sjælefrændeargumentet bruges ofte til fordel for skilsmisse. Når mennesker er ulykkelige i deres ægteskab, hævder nogle af dem at de aldrig fandt deres sjælefrænde, og bruger det som en undskyldning for at blive skilt, så de kan begynde at lede efter denne person. Dette er ikke andet end en undskyldning, en stor, ubibelsk undskyldning. Hvis du er gift, så er den person, du er gift med, din sjælefrænde. I Markus 10:7-9 står der, ””Derfor skal en mand forlade sin far og mor og binde sig til sin hustru, og de to skal blive ét kød”. Derfor er de ikke længere to, men ét kød. Hvad Gud altså har sammenføjet, må et menneske ikke adskille” (Markus 10:7-9). En ægtemand og hustru er en ”enhed,” ”ét kød,” ”ikke længere to, men ét,” ”sammenføjet,” og derfor sjælefrænder.

Et ægteskab er ikke nødvendigvis så nært og glædesfyldt, som parret ønsker. En ægtemand og hustru har ikke nødvendigvis den fysiske, følelsesmæssige, og åndelige enhed som de ønsker. Men selv i det tilfælde er de begge sjælefrænder. Når et par er i en sådan situation, må de arbejde på at blive intime sjælefrænder. Ved at adlyde de ting, bibelen fortæller os om ægteskab (Efeserne 5:22-33), kan et par udvikle den intimitet, kærlighed og forpligtelse som et ”ét køds” sjælefrænde forhold kræver. Hvis du er gift, så er du gift med din sjælefrænde. Uanset hvor stor mangel på enhed der er i et ægteskab, så kan Gud bringe lægedom, tilgivelse, genoprettelse og ægte, ægteskabelig kærlighed og harmoni.

Er det muligt at gifte sig med den forkerte person? Hvis vi overgiver os selv til Herren og søger hans vejledning, så lover han at vise os vej: ”Stol på Herren af hele dit hjerte, og støt dig ikke til din egen indsigt. Hav ham i tankerne på alle dine veje, så vil han jævne dine stier” (Ordsprogene 3:5-6). Det, Ordsprogenes bog 3:5-6 taler om, er, at hvis du ikke stoler på Herren af hele dit hjerte, og støtter dig til din egen indsigt, så kan du vælge den forkerte vej. Ja, det er muligt, at man i en tid, hvor man har været ulydig og ikke har haft et nært forhold til Gud, kan gifte dig med en person, han ikke har ønsket for dig. Men selv i en sådan situation, er Gud stadig suverænt i kontrol.

Selv hvis et ægteskab ikke var Guds intention, så eksisterer det stadig indenfor hans suveræne vilje og plan. Gud hader skilsmisse (Malakias 2:16), og at ”gifte sig med den forkerte person” nævnes aldrig i bibelen, som grund til skilsmisse. Påstanden om, at ”jeg giftede mig med den forkerte person, og vil aldrig blive lykkelig, hvis ikke jeg finder min sjælefrænde,” er ubibelsk på to måder. For det første, så påstår man, at ens forkerte beslutning har forpurret Guds vilje ødelagt hans planer. For det andet, så er det en påstand om, at Gud ikke kan få et vaklende ægteskab til at blive lykkeligt, opnå enhed og fungere optimalt. Vi kan ikke stille noget op imod Guds suveræne vilje. Gud kan tage to tilfældige mennesker, uanset hvor lidt de passer sammen, og forme dem til to mennesker, der passer perfekt til hinanden.

Hvis vi vedligeholder et nært fællesskab med Gud, vil han lede og vise os vej. Hvis man vandrer med Herren, og virkelig søger hans vilje, så vil Gud lede én til den person, han ønsker man skal være sammen med. Gud vil lede os til vores ”sjælefrænde” hvis vi underordner os ham, og følger ham. Men at være sjælefrænde, er både en position og en praksis. En ægtemand og hustru er sjælefrænder på den måde, at de er ”ét kød,” og dermed åndeligt, fysisk og følelsesmæssigt bundet til hinanden. I praksis er der dog en proces, der tager det et par danner – altså sjælefrænder – og gøre det til en virkelighed i dagligdagen. Det er kun muligt at skabe den enhed, som et sjælefrændeforhold påkræver, hvis man følger det mønster for ægteskab, som findes i bibelen.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Findes sjælefrænder? Har Gud én bestemt person til én, som man skal giftes med?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries