settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad er den rigtige måde at bede på?

Svar


Er det bedst at bede imens man står op, sidder ned, knæler, eller bøjer sig? Bør vores hænder være åbne, lukkede, eller løftet mod Gud? Behøver vi at have lukkede øjne, når vi beder? Er det bedst at bede i en kirkebygning, eller ude i naturen? Bør vi bede om morgenen når vi står op, eller om aftenen, før vi går i seng? Er der bestemte ord, vi bør sige i vores bønner? Hvad er den rigtige måde at afslutte en bøn på? Disse spørgsmål, og andre, er spørgsmål, som ofte bliver stillet om bøn. Hvad er den rigtige måde at bede på? Har nogen af de ovennævnte ting overhovedet betydning?

Alt for ofte ser man bøn som en slags ”magisk formel.” Nogle tror, at hvis vi ikke siger de helt rigtige ting, eller beder i den rigtige stilling, så vil Gud ikke høre og besvare vores bøn. Dette er fuldstændig ubibelsk. Gud besvarer ikke vores bønner ud fra, hvornår vi beder, hvor vi befinder os, hvilken stilling vores krop har indtaget, eller i kraft af den rækkefølge, vi sætter ord på vores bønner. I 1. Johannesbrev 5:14-15 får vi at vide, at vi må stole på Gud, når vi kommer til ham i bøn, og vide, at han hører os, og vil give os det vi beder om, så længe det er inden for hans vilje. På lignende vis står der i Johannesevangeliet 14:13-14, ”hvad I end beder om i mit navn, det vil jeg gøre, for at Faderen må blive herliggjort i Sønnen. Beder I mig om noget i mit navn, vil jeg gøre det.” Ifølge disse og mange andre skriftsteder, så besvarer Gud vores bønneønsker, afhængigt af, om de er inden for hans vilje, og at de bliver sagt i Jesu navn (for at herliggøre Jesus).

Så hvad er den rigtige måde at bede på? I Filipperbrevet 4:6-7 får vi at vide, at vi skal bede uden at være bekymrede for noget, at bede om alle slags ting, og at bede med taknemmelige hjerter. Gud vil besvare sådanne bønner, ved at skænke sin fred i vores hjerter. Den rigtige måde at bede på, er at udøse vores hjerter for Gud, at være ærlige og åbne med Gud, da han allerede kender os bedre, end vi kender os selv. Vi må lægge vores ønsker frem for Gud, i bevidstheden om, at Gud ved hvad der er bedst i situationen, og ikke vil skænke os noget, som ikke er hans vilje for os. Vi må give udtryk for vores kærlighed, taknemmelighed, og tilbedelse til Gud i bøn, uden at bekymre os om, om vi har sagt de rigtige ord. Gud er mere interesseret i det, der er i vores hjerter, end i, hvor godt vi kan formulere os.

Det tætteste bibelen kommer på at give et ”mønster” for at bede, finder vi i Fadervor i Matthæusevangeliet 6:9-13. Det er vigtigt at forstå, at Fadervor ikke er en bøn, som vi har brug for at lære udenad og sige til Gud. Den er et eksempel på de ting, som bøn bør bestå af – tilbedelse, tillid til Gud, ønsker, bekendelse, og underordnelse. Vi må bede for de ting, som bliver nævnt i Fadervor, ved at bruge vores egne ord, og ”indrette” vores bøn ud fra vores egen vandring med Gud. Den rigtige måde at bede på, hænger altså sammen med at give udtryk for, hvad der er i vores hjerter. Uanset om vi sidder ned, står op, eller knæler; om vores hænder er foldede eller fremme; om vores øjne er lukkede; om vi befinder os i en kirke, derhjemme, eller udenfor; om vi beder om morgenen, eller om aftenen – disse ting er alle forbundet med personlige præferencer, overbevisninger, og af, hvor passende situationen er. Guds ønske er, at vores bøn må være et udtryk for en ægte og personlig forbindelse mellem os og ham.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvad er den rigtige måde at bede på?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries