settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad er pelagianisme og semi-peliagianisme?

Svar


Pelagius var en munk, der levede i slutningen af 300-tallet og begyndelsen af 400-tallet e.kr. Pelagius underviste, at mennesker fødes uden skyld, uden nogen plet fra den første synd eller arvesynden. Han mente, at Gud skabte hver menneskesjæl direkte, og at hver menneskesjæl derfor var fri fra synd. Pelagius troede på, at Adams synd ikke havde indvirkning på menneskehedens fremtidige generationer. Denne forståelse blev kendt som pelagianisme.

Pelagianismen modsiger mange skriftsteder og principper fra Skriften. For det første fortæller Bibelen os, at vi er syndige fra det øjeblik, vi undfanges (Salmerne 51:5). Desuden lærer Bibelen, at alle mennesker dør som et resultat af synd (Ezekiel 18:20; Romerne 6:23). Mens pelagianismen siger, at mennesket fødes uden en naturlig tilbøjelighed til synd, siger Bibelen det modsatte (Romerne 3:10-18). Romerbrevet 5:12 siger klart, at Adams synd er årsagen til, at synd påvirker resten af menneskeheden. Alle som har opfostret børn, kan medgive at småbørn har brug for hjælp til at opføre sig ordentligt; de behøver ikke undervisning for at forstå, hvordan man synder. Altså er pelagianismen ubibelsk, og bør afvises.

Semi-pelagianismen lærer essentielt set, at menneskeheden er plettet af synd, men ikke i en sådan grad, at vi ikke kan arbejde sammen med Guds nåde på egen hånd. Semi-pelagianisme er essentielt set det samme som delvis fordærvelse, modsat synet om fuldstændig fordærvelse. De samme skriftsteder, der tilbageviser pelagianismen, afviser også semi-pelagianismen. Romerbrevet 3:10-18 beskriver helt klart ikke, at menneskeheden kun er delvis plettet af synd. Bibelen lærer os klart, at hvis Gud ikke "drager" os, kan vi ikke samarbejde med Guds nåde. Ingen kan komme til mig, hvis ikke Faderen, som har sendt mig, drager ham" (Johannes 6:44). På samme måde som med pelagianismen, er også semi-pelagianismen ubibelsk, og bør afvises.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

"Hvad er pelagianisme og semi-peliagianisme?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries