settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad skete der med pagtens ark?

Svar


Hvad der skete med pagtens ark, er et spørgsmål, der har fascineret teologer, bibelstuderende, og arkæologer i århundreder. I sit attende regeringsår, befalede kong Josias af Juda, at de der havde tilsynet med pagtens ark, skulle bringe den tilbage til templet i Jerusalem (2. Krønike 35:1-6; jfr. 2. Kong. 23:21-23). Dette er sidste gang, at arkens opholdssted nævnes i Skrifterne. 40 år senere indtog kong Nebukadnezar af Babylon Jerusalem og plyndrede templet. Færre end ti år derefter vendte han tilbage, tog det, der var tilbage i templet, og brændte det, samt byen, ned til grunden. Hvad skete der så med arken? Tog Nebukadnezar den? Blev den ødelagt sammen med byen? Eller blev den fjernet og gemt sikkert væk, hvilket åbenbart skete, da faraoen Shishak af Egypten plyndrede templet under Salomos søns, Rehoboam's, regeringstid? ("Åbenbart" fordi, at havde Shishak taget arken, hvorfor bad Josias så levitterne om at bringe den tilbage? Hvis arken befandt sig i Egypten – à la plottet i Jagten på pagtens ark – ville levitterne ikke have haft den i besiddelse, og kunne derfor ikke have bragt den tilbage).

Den ikke-kanoniske bog, 2. Makkabæerbog, fortæller, at Jeremias, lige inden den babylonske invadering, "da han havde fået et guddomsord, befalede, at teltet og arken skulle følge ham, og… han gik ud til det bjerg, Moses var gået op på, og hvorfra han havde set Guds land (altså, Nebobjerget; jfr. 5. Mos. 34:1). Og da Jeremias var kommet derud, fandt han en hule, og han bragte teltet og arken og røgelsesofferalteret derind og spærrede adgangen" (2:4-5). Men, "Nogle af dem, der var fulgt efter, gik senere derhen for at mærke sig vejen, men kunne ikke finde den. Da Jeremias erfarede det, bebrejdede han dem det og sagde: 'Stedet vil forblive ukendt, indtil Gud igen samler sit folk og lader barmhjertigheden råde. Så vil Herren igen lade disse ting komme for dagen, og Herrens herlighed vil komme til syne og ligeledes skyen, sådan som den også viste sig på Moses' tid, og sådan som Salomo bad om det, for at stedet kunne fyldes med hellighed" (2:6-8). Det vides ikke, om denne andenhånds (se 2:1) beretning er korrekt; selv hvis den er, vil vi ikke kunne vide det før Herren vender tilbage, som beretningen selv vidner om.

Andre teorier der har med den tabte arks opholdssted at gøre, indeholder rabbierne Schlomo Goren og Yehuda Getz's hævdelse om, at den er gemt under tempelbjerget, hvor den blev gravet ned før Nebukadnezar kunne stjæle den. Desværre befinder klippemoskéen, et islamisk helligsted, sig nu på tempelbjerget, og det lokale, muslimske samfund nægter at tillade, at det bliver udgravet. Så vi kan ikke vide, om rabbierne Goren og Getz har ret.

Forskeren Vendyl Jones, samt andre, mener, at en genstand som blev fundet blandt dødehavsrullerne, den enigmatiske "kobberrulle" fra Qumran hule 3, faktisk er en slags skattekort, der præcist beskriver, hvor en række dyrebare skatte, der blev fjernet fra templet før babylonierne ankom, befinder sig, heriblandt den tabte pagtens ark. Om dette er sandt eller ej må tiden vise, da ingen endnu har kunnet finde alle de nødvendige geografiske landmærker, som er skrevet på rullen. Det er interessant, at nogle videnskabsmænd har overvejet, om kobberrullen faktisk er den optegnelse, der henvises til i 2. Makkabæerbog 2:1 og 4, som beskriver, at Jeremias skjuler arken. Selvom dette er en interessant overvejelse, forbliver den udokumenteret.

Den tidligere østafrikanske korrespondent for "The Economist," Graham Hancock, udgav i 1992 en bog med titlen The sign and Seal: The Quest for the Lost Ark of the Covenant, hvori han hævdede, at arken var blevet gemt væk i Skt. Maria af Zions kirken i Aksum, en ældgammel by i Etiopien. Forskeren Robert Cornuke fra B.A.S.E. Institute, mener også, at arken på nuværende tidspunkt befinder sig i Aksum. Men ingen har endnu fundet den der. På samme vis mener arkæologen Michael Sanders at arken er gemt bort i et ældgammelt, egyptisk tempel i den israelske landsby Djaharya, men han har endnu ikke fundet den der.

En tvivlsom, irsk tradition fastholder, at arken er begravet under Hill of Tara i Irland. Nogle forskere mener, at dette er kilden til den irske legende om "krukken af guld for enden af regnbuen." Endnu mindre troværdigt er det, Ron Wyatt og Tom Crotser hævder, hvor Wyatt ligefrem hævder at have set pagtens ark begravet under bjerget Golgata, og Crotser hævder at have set den på Pisgabjerget nær Nebobjerget. Begge disse mænd har et dårligt omdømme blandt arkæologer, og ingen af dem har kunnet dokumentere disse vilde påstande med nogen beviser.

Vi må til sidst konkludere, at kun Gud ved, hvor arken befinder sig. Interessante teorier som dem, der er nævnt ovenfor, fortsætter med at blive lagt frem, men arken er endnu ikke blevet fundet. Det kan sagtens være, at forfatteren til 2. Makkabæerbog har ret; vi vil ikke finde ud af, hvad der skete med pagtens ark, før Herren Selv vender tilbage.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvad skete der med pagtens ark?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries