settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad er den ortodokse kirke, og hvad tror de ortodokse kristne på?

Svar


Den ortodokse kirke er ikke en enkelt kirke, men rettere en familie af 13 selvstyrende organer, der er opdelt alt efter de lande, de ligger i (f.eks. den græsk-ortodokse kirke, russisk-ortodokse kirke). De er enige i deres forståelse af sakramenterne, doktrinen, liturgien, og kirkestyre, men hver af dem tager sig af sine egne sager.

Hovedet for hver ortodoks kirke kaldes for en ”patriark” eller ”metropolitaner.” Patriarken af Konstantinopel (Istanbul, Tyrkiet) anses for at være den økumeniske – eller universelle – patriark. Han er det tætteste man her kommer på noget, der ligner den romersk-katolske kirkes pave. Ulig paven, som kaldes for VICARIUS FILIUS DEI (Guds Søns stedfortræder), er biskoppen af Konstantinopel kendt som PRIMUS INTER PARES (den første blandt ligemænd). Han æres derfor på en særlig måde, men har ikke nogen magt til at blande sig i de 12 andre ortodokse samfunds sager.

Den ortodokse kirke hævder, at den er Jesu Kristi sande kirke, og søger at spore sin oprindelse tilbage til de første apostle gennem en række af apostoliske efterfølgere. Ortodokse tænkere sætter spørgsmålstegn ved katolikkers og protestanters åndelige stilling, og nogle få regner dem til stadighed for kættere. Men ligesom katolikker og protestanter, bekræfter ortodokse troende at Treenigheden findes, at bibelen er Guds Ord, at Jesus er Guds Søn, samt mange andre bibelske doktriner. Men hvad doktrin angår, har de langt mere tilfælles med katolikker, end de har med protestantiske kristne.

Desværre er doktrinen om retfærdiggørelse ved tro næsten usynlig i den ortodokse kirkes historie og teologi. Ortodokse lægger mere vægt på theosis (bogstaveligt, ”guddommeliggørelse”), der er en gradvis proces, hvormed kristne kommer til at ligne Kristus mere og mere. Men mange ortodokse traditioner har ikke evnet at indse, at denne proces er et gradvist resultat der kommer med frelsen, og ikke i sig selv er et krav for at blive frelst. Der er andre særtegn ved den ortodokse tro, som er i konflikt med den bibelske lære, såsom:
At kirketraditionen og Skriften har lige stor autoritet
At man modarbejder, at individer tolker bibelen anderledes end traditionen siger
Marias bestandige jomfruelighed
Bøn for de døde
Dåb af spædbørn, uden at tage hensyn til individets eget ansvar og tro
Muligheden for at blive frelst, efter at man er død
Muligheden for at kunne miste sin frelse

Selvom den ortodokse kirke har stået for flere af kirkens vigtige røster, og selvom der findes mange i den ortodokse kirke, der har et ægte, frelsende forhold til Herren Jesus Kristus, giver den ortodokse kirke ikke selv et klart budskab, der harmonerer med Kristi bibelske evangelium. Den ortodokse kirke savner reformatorernes vækkeråb om ”Skriften alene, tro alene, nåde alene, og Kristus alene,” og den skat er for dyrebar til, at man kan være den foruden.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvad er den ortodokse kirke, og hvad tror de ortodokse kristne på?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries