settings icon
share icon
Spørgsmål

Er der forskellige, himmelske niveauer?

Svar


Det tætteste at Skriften kommer på at sige, at der findes forskellige, himmelske niveauer, finder vi i 2. Korintherbrev 12:2, ”Jeg kender et menneske i Kristus, som for fjorten år siden – om det var i legemet eller uden for legemet, ved jeg ikke, Gud ved det – blev rykket bort til den tredje himmel.” Nogle tolker dette på den måde, at der findes forskellige, himmelske niveauer, f.eks. et niveau til de ”super-engagerede kristne” eller kristne, som har opnået et højt niveau af åndelighed, og et niveau for de ”almindelige” kristne, og et niveau for de kristne, som ikke har tjent Gud trofast. Dette syn på tingene finder vi ikke i bibelen.

Paulus siger ikke, at der findes tre himle, eller endda tre, himmelske niveauer. I mange oldtidskulturer brugte mennesker begrebet ”himmel” til at beskrive tre, forskellige ”sfærer” med – den fysiske himmel, himmelrummet, og den åndelige himmel. Paulus siger, at han blev taget til den åndelige himmel, hvilket er den himmel, som Gud bor i. Ideen omkring flere, himmelske niveauer, stammer til dels fra Dantes den guddommelige komedie, hvori digteren beskriver himlen og helvede som hver havende ni, forskellige niveauer. Men den guddommelige komedie er et fiktivt værk. Ideen om, at der findes forskellige niveauer i himlen, er helt fremmed for Skriften.

Skriften taler dog om forskellige belønninger i himlen. Hvad angår belønninger, så sagde Jesus selv, ”Ja, jeg kommer snart, og med mig min løn, for at gengælde enhver, som hans gerning er” (Åbenbaringen 22:12). Jesus sagde altså, at når han kom tilbage, så ville han komme med løn til folk, på baggrund af, hvad de havde gjort på jorden. Dette fortæller os, at der vil komme en tid, hvor de troende vil blive belønnet. I 2. Timotheusbrev 4:7-8, læser vi Pauli ord, da han afslutter sin tjeneste, ”Jeg har stridt den gode strid, fuldført løbet og bevaret troen. Nu har jeg retfærdighedens sejrskrans i vente, som Herren, den retfærdige dommer, på den dag vil give mig – og ikke mig alene, men alle dem, som har glædet sig til hans tilsynekomst.”

Det er kun det udførte arbejde, som overlever Guds rensende ild, der har en evig betydning, og vil være belønning værdig. Sådanne værdifulde gerninger bliver beskrevet som ”guld, sølv, ædelsten” (1. Korinther 3:12), og der er tale om de ting, man bygger ovenpå troens fundament, som er Kristus. De gerninger, som man ikke vil blive belønnet for, bliver sammenlignet med ”træ, hø, halm”; disse er ikke onde gerninger, men taler om overfladiske aktiviteter, som ikke har nogen evig betydning. Det er ved ”Kristi domstol” at belønninger vil blive delt ud, hvilket er et sted, hvor de troendes liv vil blive evalueret, med det formål at udmåle deres løn. Den ”dom,” som har med de troende at gøre, har intet med dommen over synd at gøre. Jesus Kristus blev straffet for vores synd, da han døde på korset, og Gud sagde om os: ” Jeg tilgiver deres uret og husker ikke længere på deres synd” (Hebræerne 8:12). Hvilken vidunderlig tanke! Den kristne behøver aldrig igen at frygte for dom, men kan se frem til de forskellige belønningskranse som vil blive givet, og som så vil kunne blive kastet for frelserens fødder. Til at slutte af med, så nej, der findes ikke forskellige, himmelske niveauer, men ja, der findes forskellige grader af belønning i himlen.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Er der forskellige, himmelske niveauer?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries