settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvem var Melkisedek?

Svar


Melkisedek, hvis navn også betyder "Retfærdighedskonge," var en konge af Salem (Jerusalem), og præst for Gud den Højeste (1. Mosebog 14:18-20; Salmerne 110:4; Hebræerne 5:6-11; 6:20-7:28). Melkisedeks pludselig opdukken og forsvinden i 1. Mosebog er noget af et mysterium. Melkisedek og Abraham mødtes første gang efter Abrahams sejr over Kedorlaomer og hans tre allierede. Melkisedek kom med brød og vin til Abraham og dennes trætte mænd for at vise venskab. Han velsignede Abraham i El Elyon's navn (Gud den Højeste) og prisede Gud for at have givet Abraham sejr i kampen (1. Mosebog 14:18-20).

Abraham gav tiende (en tiendedel) af alle de ting, han havde samlet, til Melkisedek. Ved at gøre dette, tilkendegav Abraham, at han anerkendte Melkisedek som en præst, der rangerede højere åndeligt set, end han selv gjorde.

I Salmernes Bog 110, som er en messiansk salme skrevet af David (Matthæus 22:43), fremstilles Melkisedek som et billede på Kristus. Dette tema gentages i Hebræerbrevet, hvor både Melkisedek og Kristus anses for at være retfærdigheds- og fredskonger. Ved at nævne Melkisedek og hans unikke præstedømme som et forbillede, viser forfatteren at Kristi nye præstedømme står over den gamle levitiske orden og Arons præstedømme (Hebræerne 7:1-10).

Nogle foreslår at Melkisedek faktisk var en præ-inkarneret optræden af Jesus Kristus, eller en kristofani. Dette er en mulig teori, når man husker på, at Abraham havde modtaget sådan et besøg før. Tænk engang på 1. Mosebog 17, hvor Abraham så og talte med Herren (El Shaddai), der kom som et menneske.

I Hebræerbrevet 6:20 står der, "(Jesus) blev ypperstepræst for evigt på Melkisedeks vis." Udtrykket vis vil normalvis betyde, at der var en række af præster, der havde gået forud for Melkisedek i dette præstedømme. Men der nævnes slet ikke nogen i det lange interval fra Melkisedek til Kristus, hvilket er en undtagelse fra reglen, der kan forklares ved, at Melkisedek og Kristus faktisk er den samme person. Derfor er dette præsteskab sket på en "vis," der helt hører Ham, og Ham alene, til.

Hebræerbrevet 7:3 siger, at Melkisedek var "uden far, uden mor og uden stamtræ, har hverken begyndelse på sine dage eller afslutning på sit liv, men er gjort til et billede på Guds søn og forbliver præst for bestandig." Spørgsmålet er, om forfatteren til Hebræerbrevet mener dette på en faktisk eller billedlig måde.

Hvis beskrivelsen i Hebræerbrevet skal tages bogstaveligt, så er det sandelig svært at se, hvordan beskrivelsen kan passe rigtigt på nogen anden end Herren Jesus Kristus. Hvis 1. Mosebog 14 beskriver en teofani, så kom Gud Søn til Abraham, for at give ham Sin velsignelse (1. Mosebog 14:17-19), og optrådte som Retfærdighedskongen (Åb. 19:11,16), Fredskongen (Esajas 9:6), og Formidleren mellem Gud og mennesker (1. Timotheus 2:5).

Hvis beskrivelsen af Melkisedek er billedlig, så er detaljerne om ikke at have noget stamtræ, nogen begyndelse eller afslutning, og en uophørlig tjeneste, kun udmeldinger, der fremhæver den mystiske natur ved den person, Abraham mødte. I det tilfælde er tavsheden i 1. Mosebog vedrørende disse detaljer bevidst, og har til opgave at forbinde Melkisedek med Kristus.

Er Melkisedek og Jesus den samme person? Der kan argumenteres for begge dele. Man kan i det mindste sige, at Melkisedek er et billede på Kristus, og et forbillede på den tjeneste, Herren havde. Men det er også muligt, at Abraham, træt efter kampen, både mødte og gav ære til Herren Jesus selv.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvem var Melkisedek?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries