settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvorfor er Gud en skinsyg Gud?

Svar


Det er vigtigt at forstå, hvordan ordet ”skinsyg” bruges. Dens brug i 2. Mosebog 20:5 (på dansk bruges ordet ”lidenskabelig”), er anderledes end den måde, det står beskrevet på i Galaterbrevet 5:20 (på dansk bruges her ordet ”misundelig”). Når vi bruger ordet ”skinsyg,” bruger vi det i den forstand, at man er misundelig på nogen, som har noget, man ikke selv har. En person kan være skinsyg, jaloux eller misundelig på et andet menneske, fordi vedkommende har en flot bil eller et pænt hjem (ejendele). Eller en person kan være skinsyg, jaloux eller misundelig på et andet menneske, fordi dette menneske har en evne eller færdighed, som man ikke selv har (såsom at være god til sport). Et andet eksempel kan være, at en person er skinsyg, jaloux eller misundelig på en anden, pga. vedkommendes skønhed.

I 2. Mosebog 20:5 handler det ikke om, at Gud er jaloux eller misundelig på en anden, fordi de har noget, han ønsker sig eller har brug for. I 2. Mosebog 20:4-5 står der, ”Du må ikke lave dig noget gudebillede i form af noget som helst oppe i himlen eller nede på jorden eller i vandet under jorden. Du må ikke tilbede dem og dyrke dem, for jeg, Herren din Gud, er en lidenskabelig Gud…”. Læg mærke til, at Gud er skinsyg (eller: lidenskabelig), når nogen giver noget væk til en anden, som faktisk tilhører ham.

I disse vers taler Gud om, at mennesker laver afgudsbilleder, og bøjer sig for dem, og tilbeder dem, frem for at give Gud den tilbedelse, som rettelig tilhører ham. Gud er skinsyg over den tilbedelse og gudstjeneste der tilhører ham. Det er en synd (som Gud fremhæver i sine bud) at tilbede noget andet end Gud. Det er en synd, når vi ønsker, eller er misundelige, eller er jaloux på en anden, fordi vedkommende har noget, vi ikke har. Gud er skinsyg over det, der tilhører ham; tilbedelse og gudstjeneste tilhører ham alene, og må kun gives til ham alene.

Måske vil et praktisk eksempel hjælpe os til at forstå forskellen. Hvis en ægtemand ser en anden mand flirte med sin hustru, så er det hans ret at blive skinsyg, da det kun er ham, der har ret til at flirte med hende. Denne slags skinsyge er ikke syndig. Den er i stedet helt på sin plads. Hvis Gud erklærer, at noget tilhører dig, så er det kun rigtigt og på sin plads at blive skinsyg. Skinsyge, misundelse eller jalousi er forkert, når du begærer noget, der ikke tilhører dig. Tilbedelse, pris og ære tilhører Gud alene, for det er kun ham, der er disse ting værdig. Derfor er Gud rettelig skinsyg (eller: lidenskabelig), når vi tilbeder, priser og ærer afguder. Det er præcis denne slags skinsyge apostlen Paulus omtaler i 2. Korintherbrev 11:2, ”For jeg vover skinsygt over jer med en skinsyge som Guds..”

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvorfor er Gud en skinsyg Gud?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries