settings icon
share icon
Spørgsmål

Har vi to eller tre dele? Er vi krop, sjæl og ånd – eller – krop, sjæl-ånd?

Svar


1. Mosebog 1:26-27 peger på, at der er noget ved mennesket, der er anderledes end alle andre skabninger. Mennesker var skabt til at have et forhold til Gud, og som sådan har Gud skabt os med både materielle og ikke-materielle dele. Det materielle er selvfølgelig det, der er håndgribeligt: den fysiske krop, knogler, organer, etc., som eksisterer lige så længe et menneske lever. De ikke-materielle dele er dem, som er uhåndgribelige: sjæl, ånd, intellekt, vilje, samvittighed, osv. Disse eksisterer udenfor den enkeltes fysiske levelængde.

Alle mennesker har både materielle og ikke-materielle egenskaber. Det er klart, at alle mennesker har en krop, som indeholder kød, blod, knogler, organer og celler. Men det er menneskets ikke-materielle egenskaber, der oftest er til debat. Hvad siger Skriften så om disse? 1. Mosebog 2:7 gør det klart, at mennesket blev skabt som en levende sjæl. 4. Mosebog 16:22 nævner at Gud giver alle skabninger livsånde (eng.: ”God of the spirits”), deriblandt mennesker. Ordsprogene 4:23 fortæller os, ”Frem for alt: Vogt dit hjerte, for derfra udgår livet”, som peger på, at hjertet er det centrale sted for menneskets vilje og følelser. Apostlenes Gerninger 23:1 siger, ”Paulus så fast på rådet og sagde: ”Brødre, med den bedste samvittighed har jeg til den dag i dag levet mit liv for Gud.” Her henviser Paulus til samvittigheden, den del af sindet der overbeviser om rigtigt og forkert. I Romerne 12:2 står der, ”Og tilpas jer ikke til denne verden, men lad jer forvandle, ved at sindet fornyes.” Sammen med mange andre vers, fortæller disse vers om menneskehedens forskellige, ikke-materielle aspekter. Vi deler alle materielle og ikke-materielle egenskaber.

Så Skriften fortæller om langt mere, end bare sjæl og ånd. På en eller anden måde er sjælen, ånden, hjertet, samvittigheden og sindet forbundet og fungerer sammen. Sjælen og ånden er dog klart de to aspekter af menneskeheden, som er de primære. De samler højst sandsynligt de andre dele. Med dette i baghovedet, er mennesket så todelt (krop / sjæl-ånd), eller tredelt (krop/ sjæl/ ånd). Det er umuligt at være dogmatisk. Der er gode argumenter for begge synspunkter. Et nøglevers i Hebræerbrevet 4:12 siger, ”For Guds Ord er levende og virksomt og skarpere end noget tveægget sværd; det trænger igennem, så det skiller sjæl fra ånd og marv fra ben og er dommer over hjertets tanker og meninger.” Dette vers fortæller os mindst to ting, om denne debat. Sjælen og ånden kan deles, og opdelingen af sjælen og ånden er noget, som kun Gud kan gøre. Frem for at fokusere på noget, vi ikke kan vide med sikkerhed, er det bedre at fokusere på Skaberen, som har skabt os ”underfuldt” (Salme 139:14).

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Har vi to eller tre dele? Er vi krop, sjæl og ånd – eller – krop, sjæl-ånd?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries