settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvorfor hader jøder og arabere/ muslimer hinanden?

Svar


Det er for det første vigtigt at forstå, at ikke alle arabere er muslimer, og ikke alle muslimer er arabere. Selvom størstedelen af alle arabere er muslimer, så findes der også mange ikke-muslimske arabere. Desuden er der langt flere ikke-arabiske muslimer i områder som Indonesien og Malaysia, end der er arabiske muslimer. For det andet er det vigtigt at huske på, at ikke alle arabere hader jøder, at ikke alle muslimer hader jøder, og ikke alle jøder hader arabere og muslimer. Vi må passe på med at stereotypisere andre mennesker. Men generelt taget, så er det rigtigt, at arabere og muslimer ikke bryder sig om og er mistroiske overfor jøder, og vice versa.

Hvis der findes en direkte, bibelsk forklaring på dette fjendskab, så går det hele vejen tilbage til Abraham. Jøderne er efterkommere af Abrahams søn, Isak. Araberne er efterkommere af Abrahams søn, Ismael. Ismael var søn af slavekvinden (1. Mosebog 16:1-16), og Isak var løftets søn, der skulle arve Abrahams velsignelse (1. Mosebog 21:1-3), så derfor er det ikke overraskende, at der måtte være fjendskab mellem de to sønner. Da Ismael hånede Isak (1. Mosebog 21:9), overtalte Sara Abraham til at sende Hagar og Ismael bort (1. Mosebog 21:11-21). Dette har sandsynligvis skabt endnu større foragt i Ismaels hjerte overfor Isak. En engel profeterede overfor Hagar om Ismael, at ”han skal leve på tværs af alle sine brødre” (1. Mosebog 16:11-12).

Religionen Islam, som størstedelen af alle arabere bekender sig til, har gjort dette fjendskab endnu større. Koranen indeholder nogle ret modsigende instruktioner til muslimer om jøderne. Ét sted instruerer den muslimer i at behandle jøder som brødre, og et andet sted siger den, at muslimer skal angribe jøder, som ikke ønsker at konvertere til Islam. Koranen fremstiller også en konflikt om hvis af Abrahams sønner der virkelig var løftets søn. De hebraiske skrifter siger, at det var Isak. Koranen siger, at det var Ismael. Koranen underviser i, at det var Ismael, som Abraham næsten ofrede til Herren, og ikke Isak (i modsætning til 1. Mosebog kapitel 22). Debatten om, hvem der var løftets søn, er med til at opretholde fjendskabet i dag.

Men den gamle, bitre strid mellem Isak og Ismael forklarer ikke hele den strid, der foregår mellem jøder og arabere i dag. Mellemøstlig historie viser os faktisk, at jøder og arabere levede relativt fredeligt og ligeglade med hinanden i tusindvis af år. Den primære årsag til dette fjendskab hører den moderne tid til. Efter 2. verdenskrig, da FN gav en del af landet Israel til det jødiske folk, var dette land primært beboet af arabere (palæstinensere). De fleste arabere protesterede på det kraftigste imod, at staten Israel fik dette stykke land. Arabiske lande gik sammen og angreb Israel, i et forsøg på at drive dem ud af landet, men de blev selv besejret. Der har lige siden været et stort fjendskab mellem Israel og dets arabiske naboer. Israel eksisterer på et lille stykke landareal, omringet af langt større arabiske nationer som Jordan, Syrien, Saudi Arabien, Irak og Egypten. Det er vores synspunkt, at Israel bibelsk set har ret til at eksistere som en nation i sit eget land, som Gud gav til Abrahams sønnesøn Jakobs efterkommere. Samtidigt tror vi stærkt på, at Israel bør søge fred og udvise respekt overfor sine arabiske naboer. I Salme 122:6 står der, ”Bed om fred for Jerusalem: Gid de, som elsker dig, må leve trygt.”

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvorfor hader jøder og arabere/ muslimer hinanden?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries