settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad er JEDP teori?

Svar


Kort fortalt siger JEDP teorien, at de første fem bøger i bibelen, altså de fem Mosebøger, ikke blev skrevet helt af Moses, som døde i år 1451 f.Kr., men også af flere forfattere/ samtykkende skrivere efter Moses. Teorien er baseret på, at der bruges forskellige navne for Gud i forskellige dele af Pentateuken, og at man kan lægge mærke til forskellighed i den sproglige stilart de er skrevet i. Bogstaverne i JEDP teorien står for de fire forfattere, man antager, har hjulpet til: forfatteren, der bruger "Jehova" om Guds navn, forfatteren, der bruger Elohim om Guds navn, forfatteren til 5. Mosebog, og den præstelige forfatter til 3. Mosebog. JEPD teorien fortsætter også med at sige, at de forskellige dele af Pentateuken højst sandsynligt blev samlet i det 4. århundrede f. Kr., muligvis af Ezra.

Så hvorfor bruges der forskellige navne for Gud i bøger, der efter sigende er skrevet af én forfatter? Der bruges f.eks. navnet Elohim i 1. Mosebog kapitel 1, mens der i 1. Mosebog kapitel 2 bruges navnet YHWH. Den slags mønster ser man ret ofte i Pentateuken. Svaret er enkelt. Moses brugte Guds navne for at fremhæve en pointe. I 1. Mosebog kapitel 1 er Gud Elohim, den mægtige Skaber Gud. I 1. Mosebog kapitel 2, er Gud Yahweh, den personlige Gud, som skaber og relaterer til menneskeheden. Dette peger ikke på flere forfattere, men på en enkelt forfatter, der bruger Guds forskellige navne til at fremhæve en pointe med, og til at beskrive forskellige sider af hans karakter med.

Og hvad forskellig stil angår, bør vi så ikke forvente, at en forfatter bruger en forskellig stil, når han skriver historie (1. Mosebog), skriver lovbøger (2. Mosebog, 5. Mosebog), og skriver indviklede detaljer om ofringssystemet (3. Mosebog)? JEDP teorien tager de forklarlige forskelle i Pentateuken, og opfinder en udførlig teori, der ikke har nogen rod i virkeligheden eller historien. Der er aldrig blevet opdaget noget J, E, D, eller P dokument. Ingen af de gamle skriftkloge, hverken jødisk eller kristen, har nogensinde givet hint om, at et sådant dokument eksisterer.

Bibelen er selv det stærkeste argument imod JEDP teorien. I Markusevangeliet 12:26 sagde Jesus, "Men om det, at de døde opstår, har I så ikke læst i Moses' Bog i stykket om tornebusken, hvordan Gud siger til ham: 'Jeg er Abrahams Gud og Isaks Gud og Jakobs Gud'?" Altså siger Jesus direkte, at Moses skrev beretningen om den brændende tornebusk i 2. Mosebog 3:1-3. I Apostlenes Gerninger 3:22, skriver Lukas en kommentar til et stykke i 5. Mosebog 18:15, og skriver, at Moses skrev stykket. I Romerbrevet 10:5 taler Paulus om den retfærdighed, Moses beskrev i 3. Mosebog 18:5. Så Paulus vidner om, at Moses er forfatter til 3. Mosebog. Altså viser Jesus os, at Moses var forfatter til 2. Mosebog, Lukas viser os (i Apostlenes Gerninger), at Moses skrev 5. Mosebog, og Paulus siger, at Moses var forfatter til 3. Mosebog. Hvis JEDP teorien skulle være sand, måtte Jesus, Lukas, og Paulus enten være løgnere, eller tage fejl i deres forståelse af det gamle testamente. Lad os sætte vores lid til Jesus, samt Skriftens menneskelige forfattere, i stedet for til den absurde og grundløse JEDP teori (2. Timotheus 3:16-17).

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvad er JEDP teori?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries