settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad er teorien om intelligent design for noget?

Svar


Teorien om intelligent design siger, at man må bruge intelligente årsager til at forklare hvor kompleks og rig på informationsstruktur biologien er, og at disse årsager er empirisk målbare. Der er visse biologiske træk, der modsætter sig den almindelige, Darwinistiske ”pr. tilfælde”-forklaring, da de lader til at være blevet designet. Og siden ethvert design logisk set kræver en intelligent designer bag sig, så bruges det faktum, at visse ting lader til at være blevet designet, som bevis for en intelligent designer. Der er tre primære påstande i teorien om intelligent design: 1) irreducerbar kompleksitet, 2) specificeret kompleksitet, 3) det antropiske princip.

Irreducerbar kompleksitet defineres som ”… et system som består af flere, matchende og interagerende dele, som alle bruges til hovedfunktionen, hvoraf fjernelsen af enhver af disse dele vil betyde, at systemet vil stoppe med at fungere effektivt.” Det betyder enkelt sagt, at livet består af mange dele, der hænger sammen, og som afhænger af hinanden for at kunne fungere. Tilfældig mutation kan godt forklare, hvorfor en ny del skabes, men det kan ikke forklare, hvorfor der allerede eksisterer et system af multiple dele, der er nødvendige for at skabe et system. Som eksempel, så er det menneskelige øje naturligvis et nødvendigt system. Uden øjeæblet, den optiske nerve, den visuelle cortex, ville et tilfældigt, muteret, ufuldstændigt øje faktisk have stik den stik modsatte virkning, når det handler om en arts overlevelse, og derfor ville det blive fjernet pga. den naturlige udvælgelse. Et øje er ikke et nyttigt system, med mindre alle dets dele er tilstede, og alle fungerer samtidigt.

Specificeret kompleksitet er et koncept, der handler om, at siden man kan finde specifikke, komplekse mønstre i organismer, så må der have været en eller anden retledning, der har lagt til grund for deres skabelse. Argumentet om specificeret kompleksitet hævder, at det er umuligt for komplekse mønstre at blive dannet, hvis det sker gennem en tilfældig proces. Som eksempel kan man sige, at hvis et rum var fyldt op med 100 aber og 100 computere, så ville der måske fremskabes et par ord til sidst, men man ville aldrig kunne forvente et stykke skrevet af Shakespeare. Hvor meget mere kompleks er det biologiske liv ikke, end et shakespeareansk stykke?

Det antropiske princip siger, at verden og universet er ”finjusteret,” så det kan have liv på jorden. Hvis bare ingredienserne i luften blev ændret en smule, ville mange dyrearter ophøre med at eksistere øjeblikkeligt. Der er så mange variabler, der er nødvendige, for at livet kan skabes og eksistere på jorden, at det ikke kan lade sig gøre igennem tilfældige, ukoordinerede begivenheder.

Selvom teorien om intelligent design ikke forsøger at identificere kilden bagved intelligensen (det være sig Gud, eller UFO’er, eller noget helt tredje), så er langt størstedelen af intelligent design-teoretikere teister (de tror på, at der findes en Gud). De ser beviserne på design, som gennemsyrer den biologiske verden, som et bevis for Guds eksistens. Der findes der nogle få ateister, som ikke kan benægte de stærke beviser som underbygger design, men som stadig ikke vil anerkende Gud som Skaber. De fortolker ofte dataene på en sådan måde, at jorden blev plantet af en slags overrace af rumvæsener.

De underbygger naturligvis ikke disse rumvæseners eksistens, og befinder sig derfor ved udgangspunktet, uden noget egentligt svar.

Teorien om intelligent design, er ikke det samme som bibelsk skabelsesteori. Der er en vigtig skelnen mellem de to. Bibelske kreationister (dem, som tror på den bibelske skabelsesteori) begynder med den konklusion, at den bibelske skabelsesteori er tillidsværdig og sand, at al liv på jorden er skabt af en intelligent designer – nemlig Gud. Derefter søger de efter beviser i den naturlige verden, der kan understøtte denne konklusion. Teoretikere der understøtter intelligent design, begynder omvendt med den naturlige verden først, og når så frem til, at livet på jorden er blevet skabt af en intelligent designer (hvem end det så er).

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvad er teorien om intelligent design for noget?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries