settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad betyder det, at vi er frygtsomt og underfuldt skabt (Salme 139:14)?

Svar


Salmernes Bog 139:14 siger, ”Jeg takker dig, fordi jeg er underfuldt skabt, underfulde er dine gerninger, jeg ved det fuldt ud!” (På engelsk står der både ”frygtsomt” (fearfully) og ”underfuldt” (wonderfully) skabt; denne artikel tager udgangspunkt i den engelske tekst). Dette vers’ kontekst handler om den utrolige natur, som vores fysiske kroppe har. Den menneskelige krop er den mest komplekse og unikke organisme i verden, og dens kompleksitet og unikhed fortæller os meget om vores Skabers tanker. Hvert aspekt ved kroppen, helt ned til de mindste, mest mikroskopiske celler, afslører at den er frygtsomt og underfuldt skabt.

Ingeniører ved, hvordan man designer stærke, men lette bjælker, ved at sætte det stærke materiale imod de ydre kanter af et tværsnit, og fylde det indre med lettere, svagere materiale. Dette gør man, fordi den største mængde af tryk sker på en strukturs overflader, når man har at gøre med normal bøjning eller tryk. Et tværsnit af en menneskeknogle afslører, at det stærke materiale sidder udenpå, og at det indre bliver brugt som et sted for forskellige slags blodceller. Når du undersøger et avanceret kamera, med dets evne til, efter hvad der er brug for, at lade mere eller mindre lys komme ind, og dets evne til automatisk at fokusere henover et stort areal, så opdager du gentagne efterligninger af de funktioner, som er i det menneskelige øje. Men selv med to øjne, har vi også dybdeperspektiv, som giver os evnen til at kunne bedømme, hvor langt væk en ting er fra os.

Den menneskelige hjerne er også et fantastisk organ, som er frygtsomt og underfuldt skabt. Det har evnen til at lære, ræsonnere, og kontrollere mange af kroppens automatiske funktioner, såsom hjerterytme, blodtryk, og vejrtrækning, og vedligeholdelsen af balancen når vi går, løber, står, og sidder, samtidigt med, at vi koncentrerer os om noget andet. Computere kan overgå den menneskelige hjerne, hvad den rå evne til at regne tal ud angår, men de er ret primitive, når det handler om at udføre de mest almindelige ræsonnementsopgaver. Hjernen har også en helt utrolig evne til at tilpasse sig. Der blev lavet et eksperiment, hvor mennesker fik briller på, som fik det til at se ud, som om verden var på hovedet. Deres hjerner omfortolkede hurtigt den information, som de fik, og opfattede verden som om, at den ”højre side var opad.” Da andre fik bind for øjnene i længere tid, begyndte hjernens ”synscenter” snart at blive brugt til andre opgaver. Når mennesker flytter til et hus, som ligger nær en jernbane, så begynder lyden fra togene snart at blive filtreret bort af hjernen, og de mister bevidstheden om denne lyd.

Når det handler om de mindste funktioner, så er menneskekroppen også frygtsomt og underfuldt skabt. For eksempel, så er al den information, som er nødvendig for at kunne gendanne en hel menneskekrop, med enhver tænkelig detalje, lagret i DNA-tråden i den dobbelte helix, som findes i kernen i enhver af de milliarder af celler, som er i menneskekroppen. Og det system af information og kontrol, som er repræsenteret ved vores nervesystem, er utroligt kompakt, hvis man sammenligner det med menneskets klodsede opfindelser, hvor der bruges ståltråd og optisk kabel. Hver celle, som engang blev kaldt for en ”enkel” celle, fungerer som en lille fabrik, som mennesket endnu ikke helt har forstået. I takt med, at mikroskoper bliver mere og mere kraftige, begynder menneskecellernes utrolige udsigt at komme mere i fokus.

Tænk engang på det nyligt undfangede menneskelivs ene, befrugtede celle. Fra den ene celle i livmoderen opstår alle de forskellige former for væv, organer, og systemer, som alle arbejder sammen på det helt rigtige tidspunkt, i en utroligt koordineret proces. Et eksempel på dette, er det hul i skillevæggen mellem de to ventrikler i et nyfødt spædbarns hjerte. Hullet lukker sig på det helt rigtige tidspunkt i løbet af fødslen, for at tillade en iltning af blodet fra lungerne, hvilket ikke sker imens barnet er i livmoderen, og modtager ilt fra navlestrengen.

Også kroppens immunsystem har evnen til at bekæmpe utroligt mange fjender, og genoprette sig selv fra den mindste ændring (og kan endda genoprette dårligt DNA), til den største (at reparere knogler, samt genoprettelse fra større ulykker). Ja, der findes sygdomme, som til sidst vil overvinde vores kroppe, i takt med, at vi bliver ældre, men vi forstår simpelthen ikke, hvor mange gange vores immunsystem har frelst os fra den visse død, i løbet af vores liv.

Kroppens funktioner er også utrolige. Evnen til at håndtere store og tunge genstande, og også til forsigtigt at håndtere skrøbelige genstande, uden at de går i stykker, er utrolig. Med en bue kan vi skyde en pil af sted, og gentagne gange ramme et mål, som er langt væk, bruge tasterne på et computerkeyboard uden at tænke over hvilke taster, vi trykker på, kravle, gå, løbe, dreje rundt, klatre, svømme, lave vindmøller og koldbøtter, og udføre de ”enkle” opgaver, som f.eks. at skrue en pære løs, børste vores tænder, og binde vores snørebånd – uden at tænke over det. Det er rigtigt, at disse er ”enkle” opgaver, men mennesket har endnu ikke designet et program, eller en robot, som kan udføre en sådan stor række af opgaver og bevægelser.

Fordøjelseskanalens og beslægtede organers funktioner, hjertets udholdenhed, nervers og blodkars formation og funktioner, nyrens rensning af blodet, Det indre og midterste øres kompleksitet, smags- og lugtesansen, og så mange andre ting, som vi knap nok forstår – hver af disse ting er et under, og mennesket har ikke evnen til at kopiere dem. Det er virkeligt sandt, at vi er frygtsomt og underfuldt skabt. Hvor taknemmelige er vi ikke over at kende vores Skaber – igennem hans Søn, Jesus Kristus – og over at lade os forbavse ved hans indsigt, men også ved hans kærlighed (Salme 139:17-24).

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvad betyder det, at vi er frygtsomt og underfuldt skabt (Salme 139:14)?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries