settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad er filique klausulen?

Svar


Filique klausulen var, og er stadig en kontrovers i kirken angående Helligånden. Spørgsmålet lyder, ”Hvem udgik Helligånden fra? Var det fra Faderen, eller fra Faderen og Sønnen?” Ordet filique betyder ”og søn” på latin. Det betegnes som ”filique klausulen” fordi sætningen ”og søn” blev tilføjet til den nikæiske trosbekendelse, som indikerer at Helligånden udgik fra Faderen ”og Sønnen.” Der var så mange påstande omkring dette emne, at det til sidst betød, at de romersk-katolske og øst-ortodokse kirker blev splittet i 1054 e.kr. De to kirker er stadig ikke enige om filique klausulen.

Johannes 14:26 fortæller os, ”Men Talsmanden, Helligånden, som Faderen vil sende i mit navn..” I Johannes 15:26 står der, ”Når Talsmanden kommer, som jeg vil sende til jer fra Faderen, sandhedens ånd, som udgår fra Faderen, skal han vidne om mig.” Se også Johannes 14:16 og Filipperbrevet 1:19. Disse skriftsteder synes at fortælle os, at Ånden bliver sendt ud både af Faderen og af Sønnen. Bibelen underviser klart om, at Helligånden er Gud (ApG 5:3-4). De, der ikke er enige i filique klausulen indvender sig, fordi de mener, at hvis Helligånden udgår fra Faderen og Sønnen, så er Helligånden Faderen og Sønnen ”underlegen.” De, der holder fast på filique klausulen, tror ikke at det har nogen betydning for, om Helligånden har ligeværd med Gud Fader og Sønnen, hvis Helligånden er udgået fra både Faderen og Sønnen.

Kontroversen omkring filique klausulen indebærer et aspekt af Guds person, som vi aldrig helt vil kunne forstå. Gud, som er et uendeligt væsen, er i sidste ende ufattelig for vores menneskelige sind. Helligånden er Gud, og han blev sendt af Gud som ”stedfortræder” for Jesus Kristus her på jorden. Spørgsmålet om, hvorvidt Helligånden blev sendt af Faderen, eller af Faderen og Sønnen, kan ligeledes ikke besvares helt, og det behøver det heller ikke nødvendigvis at blive. Filique klausulen forbliver måske fortsat kontroversiel.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvad er filique klausulen?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries