settings icon
share icon
Spørgsmål

Er engle hankøn eller hunkøn?

Svar


Der er ingen tvivl om, at enhver henvisning i Skriften til engle, taler om dem i det maskuline køn. Det nytestamentlige, græske ord for "engel," angelos, er i det maskuline køn. Faktisk, så eksisterer der slet ikke en feminin bøjning af ordet angelos. Der findes tre køn inden for grammatikkens verden – maskulin (han, ham, hans), feminin (hun, hende, hendes), og intetkøn (det, dets). Der bliver aldrig henvist til engle i et andet køn end hankøn. I de vigtigste fortællinger i bibelen, hvor man hører om engles tilstedeværelse, kommer de altid klædt som mænd (1. Mosebog 18:2, 16; Ezekiel 9:2). I bibelen hører man ikke noget sted om, at en engel dukker op klædt som en kvinde.

De eneste engle i bibelen, som vi kender ved navn – Mikael, Gabriel, Lucifer – havde mandlige navne, og blev omtalt i den maskuline form. I Johannes' Åbenbaring 12:7 står der – "Mikael og hans engle"; i Lukasevangeliet 1:29 – "Hun blev forfærdet over de (Gabriels) ord"; Esajas' Bog 14:12 – "(Lucifer) du strålende morgenstjerne." Andre henvisninger til engle findes altid i den maskuline form. I Dommerbogen 6:21 holdt englen staven i hånden. Zakarias stillede en engel et spørgsmål, og fortalte at han svarede ham (Zakarias 1:19). I Johannes' Åbenbaring omtales alle englene enten med ordene "han" eller "hans" (Åbenbaringen 7:1; 10:1, 5; 14:19; 16:2, 4, 17; 19:17; 20:1).

Forvirringen omkring kønsløse engle kommer fra en forkert måde at læse Matthæusevangeliet 22:30 på, som fortæller at ingen vil blive gift i himlen, fordi vi vil være som "engle i himlen." Denne ytring har fået nogle mennesker til at tro, at engle er "sexløse," eller kønsløse, fordi (fortsætter denne tænkning) formålet med et køn er at formere sig, og, hvis der hverken er brug for giftemål eller formering, så er der heller ikke brug for at have et køn. Men dette spring kan man ikke bevise ud fra teksten. At der ikke vil være noget giftemål, er ikke det samme, som at der ikke vil være noget køn. De mange henvisninger til engle som hankøn står i modsætning til ideen om, at der findes kønsløse engle. Men vi må ikke blande køn og seksualitet sammen her. Det er klart, at der ikke bliver dyrket sex i himlen, hvilket vi roligt kan udlede ud fra bemærkningen om, at der ikke vil være giftemål. Men vi kan ikke lave det samme spring fra "ingen giftemål" til "intet køn."

Derfor må vi ikke forstå køn som noget, der udelukkende har med seksualitet at gøre. I hele Skriften er den maskuline brug af ordet for engel snarere en henvisning til autoritet, end til sex. Gud taler altid om sig selv i maskulin form. Hvis forskellen mellem hankøn og hunkøn bliver tilsløret, så kan det føre til kætterier, som f.eks. "moder/ fader Gud," og Helligånden som et slags "intetkøn," fordi man ser bort fra henvisningerne til ham i Skriften (Johannes 14:17; 15:16; 16:8, 13-14). Helligånden bliver aldrig beskrevet som "det," eller som en upersonlig kraft. Hvad kirken og hjemmet angår, så opfordrer Guds perfekte plan for den orden og struktur, som følger med given autoritet, at mænd med autoritet må herske i kærlighed og retfærdighed, ligesom Gud hersker. Sagt på en enkelt måde, så ville det være upassende at tale om himmelske væsener som andet end maskuline, pga. den autoritet som Gud har givet dem til at udøve hans magt (2. Kongebog 19:35), bringe hans budskab (Lukas 2:10), og repræsentere ham på jorden.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Er engle hankøn eller hunkøn?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries