settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad er dualisme?

Svar


Inden for teologien er der en antagelse i konceptet om dualisme, at der findes to, adskilte eksistenser – godt og ondt – som er lige stærke. I "kristen" dualisme repræsenterer Gud den gode eksistens, og Satan repræsenterer den onde eksistens.

Men sandheden er i virkeligheden, at selvom Satan har nogen magt, er han ikke Gud den Almægtiges ligemand, for han blev skabt af Gud som en engel, før han begik oprør (Esajas 14:12-15; Ezekiel 28:13-17). Som Skriften siger, "I er af Gud, kære børn, og I har overvundet dem, for han, som er i jer, er større end han, som er i verden." Ifølge Skriften er der ikke nogen dualisme, og ingen to, modsættende kræfter med lige stor magt, som man kalder for godt og ondt. Det gode, som repræsenteres af Gud den Almægtige, er uden undtagelse den mægtigste kraft i universet. Ondskaben, som repræsenteres af Satan, er en ringere kraft, der ikke kan sammenlignes med den gode. Ondskaben vil tabe i ethvert sammenstød med det gode, for Gud den Almægtige, som er essensen ved det gode, har al magt, hvorimod ondskaben, som repræsenteres af Satan, ikke har den.

Når som helst en doktrin fremstiller det gode og det onde, og siger at de er to lige stærke, men modsættende kræfter, modsiger den doktrin den skriftmæssige holdning om, at det gode, repræsenteret ved Gud den Almægtige, er den dominerende magt i universet. Da Satan aldrig har været, og aldrig vil blive lige med Gud, kan man kalde enhver doktrin, der siger at han er det, for falsk. At Satan blev kastet ud af himlen, da han forsøgte at hæve sig over Gud, er ikke ensbetydende med, at han er holdt op med at forsøge på at være lige med Gud, eller Gud overlegen, hvilket bevises ved "dualismens" læresætninger, der hovedsageligt stammer fra menneskelig visdoms filosofi.

Der kan ikke eksistere nogen dualisme noget sted i vores univers. Der findes kun én magt med overherredømme, og den magt er Gud den Almægtige selv, som han åbenbares for os i bibelen. Ifølge de skriftmæssige beviser findes der kun én almagt, ikke to. Og derfor er enhver dualistisk doktrin, der hævder at der findes to, lige stærke kræfter, som modarbejder hinanden (godt og ondt), en falsk doktrin.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvad er dualisme?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries