settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad er de ti bud?

Svar


De ti bud er ti love i bibelen, som Gud gav til nationen Israel kort tid efter udvandringen fra Egypten. De ti bud er i essensen en opsummering af de 613 befalinger som findes i den gammeltestamentlige lov. De fire første bud har med vores forhold til Gud at gøre. De sidste seks bud har at gøre med vores forhold til hinanden. Vi finder de ti bud i 2. Mosebog 20:1-17 og 5. Mosebog 5:6-21, og de lyder som følger:

1) ”Du må ikke have andre guder end mig.” Dette bud er imod tilbedelsen af nogen anden gud end den ene sande Gud. Alle andre guder er falske guder.

2) ”Du må ikke lave dig noget gudebillede i form af noget som helst oppe i himlen eller nede på jorden eller i vandet under jorden. Du må ikke tilbede dem og dyrke dem, for jeg, Herren din Gud, er en lidenskabelig Gud. Jeg straffer fædres skyld på børn, børnebørn og oldebørn af dem, der hader mig; men dem, der elsker mig og holder mine befalinger, vil jeg vise godhed i tusind slægtled”. Dette bud er imod at lave et afgudsbillede, altså en synlig repræsentation af Gud. Vi kan ikke skabe noget billede, der præcist gengiver hvordan Gud ser ud. Hvis man skaber et afgudsbillede, der skal repræsentere Gud, så svarer det til at tilbede en falsk gud.

3) ”Du må ikke bruge Herren din Guds navn til løgn, for Herren vil aldrig lade den ustraffet, der bruger hans navn til løgn”. Dette bud er imod at misbruge Herrens navn. Vi må ikke bruge Herrens navn løsagtigt. Vi må vise Gud ærefrygt ved kun at nævne ham på en respektfuld og ærefuld måde.

4) ”Husk sabbatsdagen og hold den hellig. I seks dage må du arbejde og gøre alt, hvad du skal; men den syvende dag er sabbat for Herren din Gud. Da må du ikke gøre noget som helst arbejde, hverken du selv eller din søn eller datter, din træl eller trælkvinde eller dine husdyr, og heller ikke den fremmede i dine byer. For på seks dage skabte Herren himlen og jorden og havet med alt, hvad de rummer, men på den syvende dag hvilede han. Derfor har Herren velsignet sabbatsdagen og helliget den”. Dette er et bud, der handler om at holde sabbatten (lørdag, ugens sidste dag) som en hviledag, der dedikeres Herren.

5) ”Ær din far og din mor, for at du må få et langt liv på den jord, Herren din Gud vil give dig”. Dette er et bud, der handler om altid at behandle sine forældre med ære og respekt.

6) ”Du må ikke begå drab.” Dette er et bud imod at begå overlagt mord på et andet menneske.

7) ”Du må ikke bryde et ægteskab.” Dette er et bud imod at have seksuel omgang med nogen anden end sin ægtefælle.

8) ”Du må ikke stjæle.” Dette er et bud imod at tage noget, der ikke tilhører en selv, uden at have fået lov af den person det tilhører.

9) ”Du må ikke vidne falsk mod din næste.” Dette er et bud der forbyder at vidne falsk imod en anden person. Det er i bund og grund et bud imod at lyve.

10) ”Du må ikke begære din næstes hus. Du må ikke begære din næstes hustru, hans træl eller trælkvinde, hans okse eller æsel eller noget som helst af din næstes ejendom.” Dette er et bud imod at begære noget som helst, der ikke tilhører en selv. Begær kan gøre, at man bryder et af de ovenstående bud; mord, ægteskabsbrud og tyveri. Hvis det er forkert at gøre en ting, så er det forkert at begære at gøre den selvsamme ting.

Mange mennesker ser fejlagtigt på de ti bud, og tror, at man garanteres adgang til himlen efter man dør, hvis man følger dem. Faktisk er formålet med de ti bud, at mennesker må se, at de ikke kan leve op til lovens krav (Romerne 7:7-11), og derfor har brug for Guds nåde. På trods af den rige, unge mands påstand i Matthæus 19:16, så kan ingen leve perfekt op til de ti bud (Prædikeren 7:20). De ti bud demonstrerer, at vi alle har syndet (Romerne 3:23), og derfor alle har brug for Guds nåde, som kun kan modtages gennem tro på Jesus Kristus.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvad er de ti bud?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries