settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad siger bibelen om dæmonbesættelse / dæmonisk besættelse?

Svar


Bibelen giver nogle eksempler på mennesker, som enten var besatte eller var under dæmonisk indflydelse. Ved at se på disse eksempler, kan vi genkende nogle symptomer på dæmonisk indflydelse, og få indsigt i, hvordan en dæmon besætter et menneske. Her er nogle af de bibelske passager: Matthæus 9:32-33; 12:22; 17:18; Markus 5:1-20; 7:26-30; Lukas 4:33-36; 22:3; ApG 16:16-18. I nogle af disse passager kan vi læse, at dæmonbesættelsen skaber fysiske sygdomme, såsom manglende evne til at tale, epileptiske symptomer, blindhed, osv. I andre tilfælde får den personen til at handle ondt, hvor historien om Judas er det primære eksempel. I Apostlenes Gerninger 16:16-18 giver ånden, efter alt at dømme, pigen evnen til at vide ting, der ligger ud over hendes egen indsigt. Den dæmonbesatte mand i Gadarenerne, som var besat af mange dæmoner (Legion), havde overmenneskelig styrke og levede nøgen i gravområderne. Efter at kong Saul gjorde oprør mod Herren, blev han plaget af en ond ånd (1. Samuel 16:14-15; 18:10-11; 19:9-10), som lod til at give et deprimeret humør, og en øget længsel efter at slå David ihjel.

Derfor kan vi se, at der er en bred vifte af mulige symptomer ved dæmonbesættelse, så som fysiske tilstande der ikke er afstået af fysiologiske problemer, en personlighedsændring såsom depression eller øget aggressivitet, overnaturlig styrke, ubeskedenhed, antisocial adfærd, og måske evnen til at få indsigt i information, som man ikke kunne kende til rent naturligt. Det er vigtigt at understrege at næsten alle, hvis ikke alle, disse karakteristika kan skyldes andre ting, og derfor er det vigtigt, at vi ikke sætter enhver med depression eller epilepsi i bås, og antager at de er dæmonbesatte. På den anden side, så tager den moderne, vestlige kultur nok ikke satanisk indflydelse i menneskers liv seriøst nok.

Udover disse fysiske og følelsesmæssige særtræk, så kan man også lede efter åndelige karaktertræk ved dæmonisk indflydelse. Disse kan indebære, at man nægter at tilgive (2. Korinther 2:10-11) og troen på og spredningen af falske doktriner, specielt angående Jesus Kristus og hans sonoffer på korset (2. Korinther 11:3-4, 13-15; 1. Timotheus 4:1-5; Johannes 4:1-3).

Hvad angår dæmoners indflydelse på kristnes liv, så er apostlen Peter en god illustration på, at en troende kan være under djævelens indflydelse (Matthæus 16:23). Nogle taler om, at når en kristen er under stærk, dæmonisk indflydelse, så er der tale om ”dæmonisering.” Der findes dog ingen eksempler i bibelen på, at en troende i Kristus kan være besat af en dæmon. De fleste teologer tror ikke på, at en troende kan være dæmonbesat, da han har Helligånden boende i sig (2. Korinther 1:22; 5:5; 1. Korinther 6:19), og Guds Ånd aldrig ville dele bolig med en dæmon.

Vi bliver ikke fortalt, præcis hvordan et menneske gør sig åbent for besættelse. Hvis vi bruger Judas som eksempel, så åbnede han sit hjerte overfor ondskaben igennem grådighed (Johannes 12:6). Så det er muligt, at hvis man lader sit hjerte styre af en vanesynd, så bliver det til en indbydelse til dæmoner. Vi ved også fra missionærers erfaringer, at dæmonbesættelse synes at være relateret til dyrkelsen af hedenske afguder, og hvis man har okkulte ting. Skriften fortæller gang på gang, at dyrkelse af afguder er det samme som at tilbede dæmoner (3. Mosebog 17:7; 5. Mosebog 32:17; Salme 106:37; 1. Korinther 10:20), så derfor burde det ikke overraske, afgudsdyrkelse kan føre til dæmonbesættelse.

Når vi ser på de ovenstående skriftsteder, og nogle missionærers erfaringer, så kan vi konkludere, at mange mennesker åbner op for dæmonisk indvirkning i deres liv, ved at overgive sig til en bestemt synd, eller gennem et tilhørsforhold til det okkulte (enten bevidst eller ubevidst). Nogle eksempler på dette kunne være immoralitet, stof-/ alkoholmisbrug der forandrer ens bevidsthedstilstand, oprør, bitterhed, og transcendental meditation.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvad siger bibelen om dæmonbesættelse / dæmonisk besættelse? Kan mennesker blive besatte af dæmoner i dag?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries