settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad siger Bibelen om vrede?

Svar


At håndtere vrede er et vigtigt emne. Kristne rådgivere beretter, at 50 procent af de mennesker, der kommer for at modtage rådgivning, har problemer med at håndtere vrede. Vrede kan spolere kommunikation og ødelægge forhold, og det ødelægger både glæde og helbred hos mange. Desværre har mennesker en tendens til at retfærdiggøre vrede, i stedet for at være ansvarlige for den. Alle kæmper, i forskellige grader, med vrede. Heldigvis indeholder Guds Ord principper, der omhandler hvordan man håndterer vrede på en gudfrygtig måde, og hvordan man overvinder syndig vrede.

Vrede er ikke altid synd. Der findes en slags vrede, som Bibelen anerkender, som man ofte kalder for "retfærdig vrede." Gud er vred (Salmerne 7:11; Markus 3:5), og det befales troende at blive vrede (Efeserne 4:26). Der bruges to græske ord i det nye testamente for det danske ord "vrede." Et betyder "passion, energi" og det andet betyder "tirret, kogende." Bibelsk vrede er Gud-given energi, der skal hjælpe os med at løse problemer. Eksempler på bibelsk vrede inkluderer episoden, hvor Paulus konfronterer Peter pga. hans dårlige eksempel i Galaterne 2:11-14, Episoden, hvor David bliver vred, da profeten Natan fortæller om en uretfærdighed (2. Samuel 12), og Jesu vrede over, hvordan nogle af jøderne havde besmittet tilbedelsen ved templet i Jerusalem (Johannes 2:13-18). Læg mærke til, at ingen af disse eksempler på vrede inkluderede selvforsvar, men et forsvar af andre eller af et princip.

Vrede bliver til synd, når det er selvisk motiveret (Jakob 1:20), når Guds mål bliver fordrejet (1. Kor. 10:31), eller når vrede får lov til at blive hængende (Efeserne 4:26-27). I stedet for at bruge den energi, som vreden genererer, til at angribe det forestående problem med, er det personen der bliver angrebet. Efeserne 4:15-19 siger, at vi skal tale sandheden i kærlighed, og bruge vores ord til at opbygge andre med, ikke til at tillade at rådne eller destruktive ord vælder frem fra vores læber. Desværre er denne giftige måde at tale på en almindelig egenskab ved den faldne natur (Romerne 3:13-14). Vrede bliver til synd, når den får lov til at koge over uden at holde igen, som resulterer i et scenarie, hvor smerten mangedobles (Ordsprogene 29:11), som efterlader et spor af ødelæggelse, ofte med uoprettelige konsekvenser. Vrede bliver også til synd, når en person nægter at lade sig pacificere, bærer nag, eller holder det hele indeni (Efeserne 4:26-27). Dette kan skabe depression og irritation over små ting, ting som ofte ikke er relateret til det underliggende problem.

Vi kan ofte håndtere vrede på en bibelsk måde, ved at anerkende og indrømme vores selviske vrede og/ eller forkerte håndtering af vrede som synd (Ordsprogene 28:13; 1. Johannes 1:9). Denne bekendelse bør ske både overfor Gud og dem, der er blevet såret af vores vrede. Vi bør ikke mindske betydningen af vores synd, ved at undskylde den eller give skylden til andre.

Vi kan håndtere vrede på en bibelsk måde, ved at se Gud i rettergangen. Dette er særligt vigtigt, når mennesker har gjort noget, der har såret os. Jakobsbrevet 1:2-4, Romerne 8:28-29, og 1. Mosebog 50:20 peger alle på det faktum, at Gud er suveræn og i fuldstændig kontrol over enhver omstændighed og person, der møder os på vores vej. Der sker ikke noget med os, som Han ikke gør eller tillader. Og som disse vers deler, er Gud en god Gud (Salmerne 145:8, 9, 17), som tillader alle ting i vores liv til vores gode, og til andres gode. Når vi reflekterer over denne sandhed, så den når fra vores hoveder til vore hjerter, vil det ændre måden hvorpå vi reagerer overfor dem, der sårer os.

Vi kan håndtere vrede på en bibelsk måde, ved at give plads til Guds vrede. Dette er særligt vigtigt, når der er sket uretfærdighed, når "onde" mennesker misbruger "uskyldige" mennesker. Både 1. Mosebog 50:19 og Romerne 12:19 siger os, at vi ikke skal lege Gud. Gud er retfærdig, og vi kan stole på Ham som kender alt og ser alt, at Han vil handle retfærdigt (1. Mosebog 18:25).

Vi kan håndtere vrede på en bibelsk måde, ved ikke at betale godt med ondt (1. Mosebog 50:21; Romerne 12:21). Dette er en nøgle, når vi skal vende vores vrede til kærlighed. Når vores handlinger flyder fra vores hjerter, så vores hjerter også kan blive ændret af vores handlinger (Matthæus 5:43-48). Altså, at vi kan ændre vores følelser mod en anden person, ved at ændre måden vi vælger at handle overfor personen.

Vi kan håndtere vrede på en bibelsk måde, ved at kommunikere for at løse problemet. Der er fire basale regler for kommunikation, som nævnes i Efeserne 4:15, 25-32:

1) Vær ærlig og tal (Efeserne 4:15, 25). Folk kan ikke læse vores tanker. Vi må tale sandheden i kærlighed.

2) Bliv i øjeblikket (Efeserne 4:26-27). Vi må ikke tillade at lade det, der generer os hobe sig op, så vi til sidst mister kontrollen. Det er vigtigt at vi håndterer og deler det, der generer os, før det når til det punkt.

3) Angrib problemet, ikke personen (Efeserne 4:29, 31). Her må vi også huske på vigtigheden af at tale på et lavt lydniveau (Ordsprogene 15:1).

4) Handle, ikke reagere (Efeserne 4:31-32). På grund af vores faldne natur, er vores første impuls som regel en syndig en (v. 31). Den tid vi bruger med at "tælle til ti," bør bruges til at reflektere over den gudelige måde at reagere på (v. 32), og til at minde os selv om, hvordan vreden bør bruges til at løse problemer med, og ikke til at skabe større problemer.

Til sidst må vi handle for at løse vores del af problemet (Romerne 12:18). Vi kan ikke kontrollere hvordan andre handler eller reagerer, men vi kan gøre de ændringer, der har behov for at blive gjort for vores egen del. Man overvinder ikke et temperament på en nat. Men igennem bøn, bibelstudie, og ved at stole på Guds Helligånd, kan man overvinde ugudelig vrede. På samme måde, som vi måske har tilladt vrede at forskanse os gennem vanehandlinger, må vi også praktisere den rette måde at reagere på, indtil den selv bliver en vane.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvad siger Bibelen om vrede?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries