settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad siger Bibelen om sladder?

Svar


Det hebraiske ord, der i det gamle testamente oversættes som "sladder," defineres som "en der afslører hemmeligheder, en som går rundt som en bagtaler eller sladrehank." En sladrende person, er en person som har en særlig information om mennesker, og fortsætter med at afsløre denne information for dem, der ikke bør kende til den. Forskellen på sladder og på at dele information, kender man på den bagvedliggende bevæggrund. En person, der sladrer, har det til formål at bygge sig selv op ved at sætte andre i et dårligt lys, og ophøje sig selv som mennesker, der bærer på en særlig viden.

I Romerbrevet afslører Paulus menneskehedens syndige natur og lovløshed, og fortæller, hvordan Gud udøste sin vrede på dem, der forkastede Hans love. Fordi de vendte sig bort fra Guds instruktion og vejledning, overgav Han dem til deres syndige natur. Listen af synder indeholder sladder og bagtalelse (Romerne 1:29b-32). Fra dette afsnit ser vi, hvor alvorlig en synd sladder er, og at den er karakteristisk for dem, der er under Guds dom.

En anden gruppe som var (og stadig er) kendt for at bruge tid på sladder, er enker. Paulus advarer enker mod at have som vane at sladre, samt at leve i lediggang. Sådanne kvinder beskrives som værende "snakkesagelige, (de vil) blande sig i ting, der ikke kommer dem ved" (1. Tim. 5:12-13). Fordi kvinder ofte bruger megen tid i hinandens hjem, og arbejder tæt med andre kvinder, hører de om og lægger mærke til situationer der kan fordrejes, særligt når de gentages om og om igen. Paulus siger, at enker får til vane at gå fra hjem til hjem, og søger efter noget, de kan bruge tiden på. Lediggang er djævelens værk, og Gud advarer os imod, at vi lader lediggang komme ind i vores liv. "Den, der løber med sladder, røber hemmeligheder, undgå samkvem med en åbenmundet" (Ordsprogene 20:19).

Kvinder er så sandelig ikke de eneste, der er blevet kendt skyldige for at løbe med sladder. Enhver person kan løbe med sladder ved blot at gentage noget, der er blevet sagt i fortrolighed. Ordsprogenes Bog har en lang liste af vers, der dækker farerne ved at sladre, og den mulige smerte der kommer ud af dette. "Den, der ringeagter sin næste, er uden forstand, den forstandige mand tier. Den, der løber med sladder, røber hemmeligheder, den pålidelige skjuler sagen" (Ordsprogene 11:12-13).

Bibelen fortæller os, at "En svigefuld mand sår splid, bagtaleren skiller venner" (Ordsprogene 16:28). Mange venskaber er blevet ødelagte pga. en misforståelse der begyndte med sladder. Dem, som deltager i denne slags adfærd gør ikke andet end at skabe problemer og vrede, bitterhed, og smerte blandt venner. Desværre drives nogle mennesker af dette, og leder efter muligheder for at ødelægge andre. Og når sådanne venner konfronteres, benægter de disse beskyldninger, og svarer med undskyldninger og rationaliserer. I stedet for at indrømme det, de har gjort forkert, beskylder de andre, eller forsøger at få deres synd til at se mindre alvorlig ud, end den er. "Tåbens mund bliver hans undergang, hans læber er en snare for hans liv. Bagtalerens ord er som lækkerbiskener, de glider helt ned i maven" (Ordsp. 18:7-8).

Den, der vogter sin mund og sin tunge, bevarer sit liv for trængsler (Ordsp. 21:23). Derfor må vi vogte vores tunge og afstå fra at løbe med sladder, som er en synd. Hvis vi overgiver vores naturlige tilbøjeligheder til Herren, vil Han hjælpe os med at forblive retfærdige. Måtte vi alle følge bibelens lære om at løbe med sladder, ved at vi holder munden lukket, med mindre det er nødvendigt og rigtigt at tale.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvad siger Bibelen om sladder?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries