settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad siger bibelen om medlidenhedsdrab?

Svar


Medlidenhedsdrab er en meget svær problemstilling. Der er to sider, som er svære at balancere imellem. På den ene side, så ønsker vi ikke at tage et andet menneskes liv i vores hænder, og gøre en tidlig ende på det. Men på den anden side, på hvilket tidspunkt vælger vi så at lade et menneske dø, og ikke længere forsøge at holde personen i live?

Den sandhed, som afviser alt andet, og får os til at konkludere, at Gud er imod medlidenhedsdrab, er hans almægtighed. Vi ved, at fysisk død er uundgåelig (Salme 89:48; Hebræerne 9:27). Men det er kun Gud, som suverænt bestemmer, hvornår en person skal dø. Job vidner om dette i Jobs Bog 30:23, ”Jeg ved, at du fører mig til døden, til huset, hvor alle levende skal samles.” Og i Prædikerens Bog 8:8a erklæres det, ”Intet menneske har magt over vinden, så det kan holde den tilbage, og det har ikke magt over dødsdagen.” Gud har det sidste ord i forhold til døden (se også 1. Korinther 15:26, 54-56; Hebræerne 2:9, 14-15; Åbenbaringen 21:4). Medlidenhedsdrab er menneskets forsøg på at tage denne autoritet fra Gud i egne hænder.

Døden er noget naturligt. Nogle gange tillader Gud, at et menneske lider i lang tid, inden det dør; andre gange er lidelsen kort. Ingen bryder sig om at lide, men det gør det ikke rigtigt, at man beslutter sig for, at et menneske er parat til at dø. Ofte forstår vi Guds formål igennem en persons lidelse. ”Vær lykkelig på lykkens dag og indse på ulykkens dag, at den ene såvel som den anden er skabt af Gud…” (Prædikeren 7:14). Romerbrevet 5:3 lærer os, at trængsler skaber udholdenhed. Gud har medlidenhed med dem, som råber efter, at døden må gøre en ende på deres lidelser. Gud giver livet en mening, helt til det er slut. Det er kun Gud, som ved, hvad der er bedst, og selv hvad tidspunktet for vores død angår, er hans timing perfekt.

Samtidigt befaler bibelen os ikke om, at vi må gøre alt, hvad vi kan, for at holde en person i live. Hvis en person kun holdes i live igennem maskiner, så er det ikke umoralsk at slukke for disse maskiner, og tillade at personen dør. Hvis en person har været i en vedvarende, hjernedød tilstand i længere tid, så ville det ikke være anstødeligt over for Gud, hvis man fjernede de slanger/ maskiner som holder personens krop i live. Hvis Gud ønsker at holde en person i live, så kan han sagtens gøre dette uden hjælp fra sonder og/ eller maskiner.

At træffe en sådan beslutning er både svært og smertefuldt. Det er aldrig let, at skulle bede en læge, om at slukke for de maskiner, som holder en kær person i live. Vi bør aldrig søge at gøre en ende på et liv for tidligt, men samtidigt, så behøver vi heller ikke at gøre ekstraordinært meget for, at et liv bliver bevaret. Det bedste råd, som man kan give en person, som står over for en sådan beslutning, er at bede Gud om visdom (Jakob 1:5).

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvad siger bibelen om medlidenhedsdrab?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries