settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad siger Bibelen om mad, hvilken mad vi bør spise (kosher)? Er der mad, en kristen bør undgå?

Svar


"Hvad siger Bibelen om mad, hvilken mad vi bør spise (kosher)? Er der mad, en kristen bør undgå?

Svar: I 3. Mosebog kapitel 11 er der en liste over kostmæssige restriktioner, som Gud gav til nationen Israel. De kostmæssige love indeholdt bl.a. forbud mod at spise svinekød, skaldyr, de fleste insekter, ådselædende fugle, og andre, forskellige slags dyr. De kostmæssige regler havde aldrig til formål at gælde andre end israelitterne. Formålet med kostlovene var at Israel skulle være udskilt blandt nationerne. Efter at dette formål har haft sin tid, har Jesus erklæret al mad for ren (Markus 7:19). Gud gav apostlen Peter et syn, hvori han erklærede, at tidligere urene dyr kunne spises: "Hvad Gud har erklæret for rent, må du ikke kalde for vanhelligt" (ApG 10:15). Da Jesus døde på korset, opfyldte Han den gammeltestamentlige lov (Romerne 10:4; Galaterne 3:24-26; Efeserne 2:15). Dette inkluderer lovene omkring ren og uren mad.

Romerne 14:1-23 lærer os, at ikke alle i troen er modne nok til at acceptere, at al mad er ren. Derfor skal vi huske på, at er vi sammen med nogen, der tager anstød af, at vi spiser "uren" mad, bør vi opgive vores ret til at gøre det, så vi ikke støder den anden person. Vi har ret til at spise det, vi har lyst til, men vi har ikke ret til at støde andre mennesker, selv hvis de tager fejl. For den kristne i denne tidsalder gælder det dog, at vi har ret til at spise, hvad vi har lyst til, så længe det ikke får nogen til at snuble i hans/ hendes tro.

I den nye nådespagt er Bibelen langt mere fokuseret på hvor meget vi spiser end hvad vi spiser. Fysisk appetit er en analogi på vores evne til at kontrollere os selv. Hvis vi ikke kan styre vores spisevaner, kan vi sikkert heller ikke styre andre vaner, såsom dem, der er i sindet (begær, begærlighed, uretfærdigt had/ vrede) og holde vores munde fra bagtalelse eller stridigheder. Vi bør ikke lade vores appetit kontrollere os; men vi må kontrollere dem (5. Mos. 21:20; Ordsprogene 23:2; 2. Peter 1:5-7; 2. Tim. 3:1-9; 2. Kor. 10:5).

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvad siger Bibelen om mad, hvilken mad vi bør spise (kosher)? Er der mad, en kristen bør undgå?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries