settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad siger bibelen om at håndtere sine finanser?

Svar


Bibelen har meget at sige om at håndtere sine finanser. Hvad angår at låne penge, så råder den generelt imod det. Se Ordsprogenes bog 6:1-5; 20:16; 22:7, 26-27 (Den rige er herre over de fattige, og låntageren er långiverens træl… Vær ikke blandt dem, der giver håndslag og stiller sikkerhed for dem, der har gæld; hvis du ikke kan betale; hvorfor skal sengen tages væk under dig?). Bibelen advarer os gang på gang imod at samle os rigdomme, og opmuntrer os i stedet til at søge åndelige rigdomme i stedet for. I Ordsprogenes bog 28:20 står der: ”En pålidelig mand er rig på velsignelse, den, der har travlt med at blive rig, forbliver ikke ustraffet”. Se også Ordsprogenes bog 10:15; 11:4; 18:11; 23:5.

I Ordsprogenes bog 6:6-11 gives der visdom angående dovenskab og den økonomiske fattigdom, der med sikkerhed følger med. Vi opfordres til at gå til den flittige myre, som arbejder hårdt for at samle føde til sig selv. Stykket advarer også imod at sove, når vi burde arbejde på noget profitabelt. En ”dovenkrop” er en doven, ligegyldig person, som hellere vil slappe af end at arbejde. Hans udgang er allerede sikret – han vil opleve fattigdom og mangel. I den anden ende af spektret har vi det menneske, der er helt optaget af at skrabe penge til sig. Ifølge Prædikerens bog 5:10, har et sådant menneske aldrig rigdom nok til at tilfredsstille ham, og han ønsker altid mere og mere. 1. Timotheusbrev 6:6-11 advarer også imod den fælde at ønske sig mere rigdom.

I stedet for at ønske at samle os rigdomme på jorden, så handler den bibelske model om at give, og ikke at få. ”For husk, at den, der sår sparsomt, skal også høste sparsomt, og den, der sår rigeligt, skal også høste rigeligt. Men enhver skal give, som han har hjerte til – ikke vrangvilligt eller under pres, for Gud elsker en glad giver” (2. Korinther 9:6-7).

Vi opmuntres også til at være gode forvaltere af det, Gud har givet os. I Lukas 16:1-13 fortæller Jesus lignelsen om den uærlige forvalter, for at advare os imod dårligt forvalterskab. Moralen af denne historie er ”Hvis I altså ikke har været tro med uærlig mammon, hvem vil så betro jer noget, som er af sand værdi?” (vers 11). Vi er ansvarlige for at forsørge vores familie, som 1. Timotheus 5:8 minder os om: ”Den, som ikke sørger for sine egne, og særlig for sin egen husstand, har fornægtet troen og er værre end en vantro”.

For at opsummere, hvad siger bibelen så om at håndtere vores penge? Svaret kan samles i et enkelt ord – visdom. Vi må være vise med vores penge. Vi må spare på vores penge, men ikke samle dem i stor stil. Vi må bruge vores penge, men både med diskretion og selvkontrol. Vi må give tilbage til Herren, både med glæde og offervillighed. Vi må bruge vores penge til at hjælpe andre, men med bedømmelse og under Guds Ånds ledelse. Det er ikke forkert at være rig, men det er forkert at elske penge. Det er ikke forkert at være fattig, men det er forkert at bruge penge på ligegyldige ting. Det vedvarende, bibelske ord angående håndteringen af vores penge, er altså visdom.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvad siger bibelen om at håndtere sine finanser?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries