settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad er arianisme?

Svar


Arianismen er opkaldt efter Arius, som var en lærer i det tidlige, 4. århundrede e.kr. En af de tidligste og sandsynligvis vigtigste emner, de første kristne diskuterede, var spørgsmålet om Kristi guddommelighed. Var Jesus i sandhed Gud, kommet i kød, eller var Jesus et skabt væsen? Var Jesus Gud, eller bare som Gud? Arius mente, at Jesus var skabt af Gud, og var den første handling i skabelsen, at Jesus var kronen på værket af alt det skabte. Altså er arianisme det synspunkt, at Jesus var et skabt væsen med guddommelige egenskaber, men ikke var guddommelig i og af Sig selv.

Arianismen misforstår henvisninger om, at Jesus var træt (Johannes 4:6), og at Han ikke kendte datoen for, hvornår Han kommer igen (Matthæus 24:36). Ja, det er svært forstå, hvordan Gud kunne blive træt og/ eller ikke vide noget bestemt, men svaret ligger ikke i at gøre Jesus til et skabt væsen. Jesus var fuldt ud Gud, men Han var også fuldt ud menneske. Jesus blev ikke til et menneske før inkarnationen. Derfor har Jesu begrænsninger som et menneske ikke nogen indflydelse på Hans guddommelige natur eller evige natur.

En anden, stor fejlfortolkning inden for arianismen, er betydningen af "førstefødt" (Romerne 8:29; Kolossenserne 1:15-20). Ud fra disse vers, forstår arianere at Jesus var "født" eller "skabt" som den første handling i skabelsen. Dette er ikke tilfældet. Jesus slog selv sin egen selv-eksisteren og evige natur fast (Johannes 8:58; 10:30). Johannes 1:1-2 fortæller os, at Jesus i begyndelsen "var med Gud." På bibelsk tid, blev den førstefødte søn i en familie æret højt (1. Mos. 49:3; 2. Mos. 11:15; 34:19; 4. Mos. 3:40; Sl. 89:27; Jer. 31:9). Det er i denne forstand, at Jesus er Guds førstefødte. Jesus er det fremtrædende medlem i Guds familie. Jesus er den salvede, og "Underfuld Rådgiver, Vældig Gud, Evigheds Fyrste, Freds Fyrste" (Esajas 9:5).

Efter at have været til debat ved flere kirkekonciler i den tidlige kirke, slog den kristne kirke officielt fast, at arianismen var en falsk doktrin. Siden dengang er den er arianismen ikke blevet accepteret som en del af den kristne tro. Arianismen er dog ikke døet ud. Igennem århundrederne er arianismen fortsat i forskellige udformninger. Idag har Jehovas vidner og mormoner en meget ariansk-lignende holdning til Kristi natur. På samme måde, som den tidlige kirke gjorde det, må også vi tage afstand fra hvert og alle angreb på vor Herre, Jesu Kristi guddommelighed.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvad er arianisme?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries