settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad siger bibelen om at drikke alkohol / vin? Er det en synd for en kristen at drikke alkohol / vin?

Svar


Skriften har meget at sige om at drikke alkohol (3. Mosebog 10:9; 4. Mosebog 6:3; 5. Mosebog 29:6; Dommerbogen 13:4, 7, 14; Ordsprogene 20:1; 31:4; Esajas 5:11, 22; 24:9; 28:7; 29:9; 56:12). Men skriften forbyder ikke nødvendigvis kristne fra at drikke øl, vin eller nogen anden drik, der indeholder alkohol. Der er faktisk nogle skriftsteder, der omtaler alkohol som noget positivt. I Prædikerens bog 9:7 står der, ”drik din vin af et glad hjerte.” I salme 104:14-15 står der, at Gud giver ”vin, der giver mennesker glæde.” Og i Amos 9:14 står der, at det at kunne drikke fra sin egen vingård er et tegn på Guds velsignelse. Og Esajas 55:1 opmuntrer, ”køb.. vin og mælk.”

Gud byder kun kristne ikke at blive fulde af alkohol (Efeserne 5:18). Bibelen fordømmer fuldskab og dens virkninger (Ordsprogene 23:29-35). Kristne får også at vide, at de ikke må lade noget ”få magt” over sig (1. Korinther 6:12; 2. Peter 2:19). Det er uden tvivl vanedannende, hvis man drikker alkohol i stor mængde. Skriften forbyder også kristne i at gøre noget, der støder andre kristne, eller opmuntrer dem til at synde imod deres egen samvittighed (1. Korinther 8:9-13). Når vi tager disse principper i betragtning, så er det svært for en kristen at påstå, at han overdrikker alkohol til Guds ære (1. Korinther 10:31).

Jesus forvandlede vand til vin. Og det lader endda til, at Jesus selv drak vin til tider (Johannes 2:1-11; Matthæus 26:29). På nytestamentlig tid var vand ikke særligt rent. Uden den moderne form for sanitet var vandet ofte fyldt med bakterier, virusser, og al mulig slags forurenethed. Det samme gælder for mange tredje-verdenslande i dag. Derfor drak mennesker ofte vin (eller grapejuice) i stedet for, fordi det var langt mindre sandsynligt at dette var forurenet. I 1. Timotheus 5:23 instruede Paulus Timotheus til at drikke vin frem for vand (sikkert fordi det sidste var årsagen til hans maveproblemer). Dengang var vin gæret (det indeholdt alkohol), men ikke nødvendigvis lige så meget som i dag. Det er forkert at kalde dette for grapejuice, men det er også forkert at sammenligne det med den vin, vi drikker i dag. Men skriften fraråder altså ikke kristne fra at drikke øl, vin, eller anden drik med alkohol i.

Alkohol er ikke i sig selv plettet af synd. Det er fuldmandskab og afhængig af alkohol, som en kristen må holde sig helt fra (Efeserne 5:18; 1. Korinther 6:12). Når alkohol indtages i begrænsede mængder, er det hverken skadeligt eller afhængighedsskabende. Faktisk findes der læger, der ligefrem foreslår, at man drikker rødvin pga. dets helbredsmæssige fordele, specielt ift. hjertet. Det, at man indtager små mængder af alkohol, har med den kristnes frihed at gøre. Drukkenskab og afhængighed er begge synd. Men pga. bibelens holdning til alkohol og dens virkninger, pga. at man let fristes til at drikke for meget alkohol, og pga. muligheden for at støde og/ eller få andre til at snuble, er det som regel det bedste, at en kristen afholder sig helt fra at drikke alkohol.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvad siger bibelen om at drikke alkohol / vin? Er det en synd for en kristen at drikke alkohol / vin?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries