settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvad er et kristent verdensbillede?

Svar


Et ”verdensbillede” er en betegnelse for en omfattende forståelse af verden, fra et specifikt standpunkt. Et ”kristent verdensbillede” har derfor at gøre med en omfattende forståelse af verden, set fra et kristent standpunkt. Et individs verdensbillede er vedkommendes ”samlede forståelse,” som er en harmoni over alt det, han tror om verden. Det er hans måde at forstå virkeligheden på. Ens verdensbillede fungerer som grundlaget for de daglige beslutninger, man træffer, og er derfor yderst vigtige.

Et æble befinder sig på et bord, og bliver observeret af mange forskellige mennesker. Hvis en botaniker ser på æblet, så klassificerer han det. En kunstner ser et ”stilleben” og maler det. En købmand ser vare, og skriver den på sin vareliste. Et barn ser en frokost, og spiser det. Den måde, vi ser på en given situation, er præget af den måde, vi ser på verden som helhed. Ethvert verdensbillede, det være sig kristent eller ikke-kristent, har at gøre med mindst tre ting:

1) Hvor kommer vi fra? (og hvorfor er vi her?)
2) Hvad er der i vejen med verden?
3) Hvordan kan vi ordne dette?

Et dominerende verdensbillede er det, der kaldes naturalisme, som besvarer spørgsmålene således: 1) Vi er produkter af tilfældige reaktioner i naturen, uden noget egentligt formål. 2) Vi respekterer ikke naturen, som vi burde. 3) Vi kan redde verden gennem økologi og ved at konservere. Et naturalistisk verdenssyn skaber mange relaterede filosofier, så som moralsk relativisme, eksistentialisme, pragmatisme og utopianisme.

Et kristent verdensbillede besvarer disse spørgsmål på en anden måde, ud fra bibelen: 1) Vi er Guds skabninger, designet til at herske over verden og have fællesskab med ham (1. Mosebog 1:27-28, 2:15). 2) Vi syndede imod Gud, og lagde dermed hele verden under en forbandelse (1. Mosebog 3). 3) Gud har selv forløst verden gennem sin søns, Jesu Kristi offer (1. Mosebog 3:15; Lukas 19:10), og han vil på et tidspunkt genoprette skabelsen til sin tidligere, perfekte tilstand (Esajas 65:17-25). Et kristent verdensbillede får os til at tro på moralske absolutter, mirakler, menneskelig værdighed, og muligheden for forløsning.

Det er vigtigt at huske på, at et verdensbillede er omfattende. Det har indflydelse på ethvert område i vores liv, alt fra penge til moralitet, og politik til kunst. Sand kristendom er et udtryk for mere end en samling ideer, som man bruger i kirken. Kristendom, som den undervises om i bibelen, er i sig selv et verdensbillede. Bibelen skelner aldrig mellem et ”religiøst” og et ”sekulært” liv; det kristne liv er det eneste liv, der findes. Jesus proklamerede, at han selv var ”vejen, sandheden og livet” (Johannes 14:6), og ved at gøre det, blev han til vores verdensbillede.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvad er et kristent verdensbillede?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries