settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvorfor er Jesu slægtsbøger i Matthæus og Lukas så forskellige?

Svar


Jesu slægtsbog bliver gengivet to steder i skriften: Matthæus 1 og Lukas 3:23-38. Matthæus sporer slægten tilbage fra Jesus til Abraham. Lukas sporer slægten tilbage fra Jesus til Adam. Men der er faktisk en god grund til at tro, at Matthæus og Lukas benytter sig af to vidt forskellige slægtsbøger. For eksempel, så nævner Matthæus at Josefs far var Jakob (Matthæus 1:16), mens Lukas siger at Josefs far var Eli (Lukas 3:23). Matthæus sporer slægten tilbage via Davids søn Salomo (Matthæus 1:6), mens Lukas sporer slægten tilbage via Davids søn Natan (Lukas 3:31). Faktisk har slægtsbøgerne, mellem Jesus og David, kun to navne tilfælles, nemlig Shealtiel og Zerubbabel (Matthæus 1:12; Lukas 3:27).

Nogle peger på disse forskelle, og siger, at det beviser der er fejl i bibelen. Men faktum er, at jøderne var meget nøjagtige med at holde optegnelser, specielt hvad angik slægtsbøger. Det er fuldstændigt utænkeligt at Matthæus og Lukas kunne skabe to så modsigende slægtsbøger ud fra den samme slægt. Selv henvisningerne til Shealtiel og Zerubbabel henviser højst sandsynligt til forskellige individer med samme navn. Matthæus siger, at Shealtiels far var Jekonja, og Lukas siger det var Neri. Det ville være normalt, at en mand ved navn Shealtiel kaldte sin søn for Zerubbabel, hvis man tænker over, hvor populære disse navne var (se Ezras og Nehemias’ bøger).

En anden forklaring er, at Matthæus sporer tilbage til den primære slægt, mens Lukas tager hensyn til muligheden for ”svogerpligt.” Hvis en mand døde uden sønner, så var det tradition at mandens bror giftede sig med hans kone og fik en søn, som ville bære mandens navn videre. Selvom dette er en mulighed, så er det usandsynligt, da enhver generation fra David til Jesus så ville have oplevet en ”svogerpligt” for at rette op på forskellene i hver generation. Dette er meget usandsynligt.

Hvad disse synspunkter angår, så mener de fleste, konservative bibellærere at Lukas henviser til Marias slægtsbog, og Matthæus til Josefs slægtsbog. Matthæus følger Josefs (Jesus’ far på jorden) slægt, gennem Davids søn Salomo, mens Lukas følger Marias’ slægt (Jesus’ slægtning ved blod), gennem Davids søn Natan. Der fandtes ikke et græsk ord for ”svigersøn,” og Josef ville blive betragtet som Elis søn, ved at have giftet sig med Maria. Jesus er, gennem begge slægter, en efterkommer af David, og kvalificerer sig derfor til at være Messias. Det er usædvanligt at spore en slægt tilbage via moderen, men det samme må siges om jomfrufødslen. Lukas’ forklaring er, at Jesus var Josefs søn, ”mente man” (Lukas 3:23).

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvorfor er Jesu slægtsbøger i Matthæus og Lukas så forskellige?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries