settings icon
share icon
Spørgsmål

Hvem var gudssønnerne og menneskedøtrene, som beskrives i 1. Mosebog 6:1-4?

Svar


I 1. Mosebog 6:1-4 refereres der til gudssønnerne og menneskedøtrene. Der er mange ideer om, hvem gudssønnerne var, og hvorfor de børn, de fik med menneskedøtrene blev til en kæmperace (det er dette, ordet Nephilim synes at tale om).

De tre primære syn på, hvem gudssønnerne var, er 1) de var faldne engle, 2) de var mægtige herskere blandt mennesker, eller 3) de var gudfrygtige efterkommere af Set, som giftede sig med onde efterkommere af Kain. Det, der taler for det første synspunkt, er, at ordet ”gudssønner” altid betyder engle i det gamle testamente (Job 1:6; 2.1; 38:7). Et potentielt problem med dette opstår i Matthæus 22:30, som peger på, at engle ikke gifter sig. Bibelen giver os ingen grund til at tro, at engle har et køn, eller kan reproducere. De to andre synspunkter har ikke dette problem.

Svagheden ved det andet og tredje synspunkt er, at hvis almindelige mænd giftede sig med almindelige kvinder, så forklarer dette ikke hvordan deres afkom blev til ”kæmper” eller hvorfor de kaldes ”heltene, navnkundige mænd fra ældgamle dage.” Og hvorfor skulle Gud tillade syndfloden (1. Mosebog 6:5-7), når Gud aldrig havde forbudt, at magtfulde mænd af Sets slægt måtte gifte sig med almindelige kvinder eller efterkommere af Kain? Dommen, vi hører om i 1. Mosebog 6:5-7, hænger sammen med det, der skete i 1. Mosebog 6:1-4. Kun et obskønt, perverst ægteskab mellem faldne engle og kvinder synes at kunne retfærdiggøre så hård en dom.

Som før nævnt, så er svagheden ved det første synspunkt, at der i Matthæus 22:30 står, ”I opstandelsen hverken gifter man sig eller giftes bort, men er som engle i himlen.” Men der står ikke noget sted teksten, at ”engle ikke kan gifte sig.” Det peger nærmere på, at engle ikke gifter sig. Desuden taler Matthæus 22:30 om ”engle i himlen.” Det taler ikke om faldne engle, som er ligeglade med Guds skabte orden og aktivt søger at forpurre Guds plan. Det kan godt være, at Guds hellige engle ikke gifter sig bort eller deltager i seksuelle forhold, men det behøver ikke være tilfældet for Satan og hans dæmoner.

Det første synspunkt er derfor det mest sandsynlige. Ja, det er en interessant ”modsigelse” at sige, at engle er aseksuelle, og derefter sige, at gudssønnerne var faldne engle, der avlede med menneskekvinder. Men selvom engle er åndelige væsener (Hebræerne 1:14), så kan de også vise sig i menneskelig, fysisk form (Markus 16:5). Mændene ved Sodoma ville have sex med to engle, der var sammen med Lot (1. Mosebog 19:1-5). Det er derfor plausibelt, at engle kan vise sig i menneskeskikkelse, og endda efterligne den menneskelige seksualakt, og endda reproducere. Hvorfor gør de faldne engle så ikke dette oftere? Det lader til, at Gud fængslede de engle, der udførte denne ondskabsfulde synd, så de andre faldne engle ikke ville gøre det samme (som beskrevet i Judas 6). Tidlige hebraiske fortolkere, og apokryfiske og pseudopigrafiske skrifter taler alle om, at ”gudssønnerne” som beskrives i 1. Mosebog 6:1-4 er faldne engle. Dette lukker på ingen måde diskussionen. Men vi må konkludere, at der er findes en stærk kontekstuel, grammatisk og historisk begrundelse for det syn, at der i 1. Mosebog 6:1-4 er tale om faldne engle.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Hvem var gudssønnerne og menneskedøtrene, som beskrives i 1. Mosebog 6:1-4?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries