settings icon
share icon
Spørgsmål

Frister Gud os til at synde?

Svar


I 1. Mosebog 22:1 er ordet, som oversættes med ”fristede” (findes på engelsk, men ikke i den danske bibel, hvor der står ”satte på prøve”), nacah, og det betyder ”at prøve, bevise, friste, prøvning, at sætte på prøve.” Da det har så mange mulige synonymer, må vi se på konteksten og sammenligne det med andre skriftsteder. Når vi læser beretningen om denne begivenhed, lægger vi mærke til, at det ikke var Guds hensigt, at Abraham skulle fuldføre ofringen af Isak. Men det vidste Abraham ikke, og han var villig til at fuldføre Guds befaling, vidende, at hvis Gud faktisk forlangte dette, så kunne Han opvække Isak fra de døde (Hebræerbrevet 11:17-19). Dette skriftsted i Hebræerbrevet oversættes bedre med ”Abraham blev prøvet,” fremfor at sige, at han blev ”fristet.” Så konklusionen er, at det hebraiske ord, der i 1. Mosebog 22 oversættes med ”friste,” har at gøre med at prøve eller evaluere noget.

Jakobsbrevet 1:13 giver os et vejledende princip: ingen har ret til at sige, at han er blevet fristet ”af Gud.” Ordet ”af” er essentielt for vores forståelse af denne erklæring, fordi den peger på oprindelsen af noget. Fristelsen til at synde har ikke Gud som ophav. Jakob konkluderer: Gud kan ikke fristes af det onde, og Gud frister ikke nogen til at synde.

Et andet vigtigt ord i denne drøftelse finder vi i Jakobsbrevet 1:2 – ”Mine brødre, I skal kun regne det for glæde, når I kommer ud for prøvelser af forskellige slags; I ved jo, at når jeres tro prøves, skaber det udholdenhed.” Det græske ord, som oversættes med ”prøvelser,” betegner problemer, og noget, som bryder mønstret af fred, behag, glæde og lykke i nogens liv. Verbumsformen af dette ord betyder ”at sætte nogen eller noget på prøve,” med det formål at opdage personens natur eller tingens kvalitet. Gud bringer sådanne prøvelser for at prøve – og forstørre – styrken og kvaliteten af ens tro, og for at bevise dens gyldighed (vv. 2-12). Så ifølge Jakob er det, når vi står overfor prøvelser, Guds formål at prøve vores tro og skabe karakter i os. Det er et højt, godt, ædelt motiv.

Findes der fristelser, som er skabt til at få os til at fejle? Ja, men de kommer ikke fra Gud – de kommer fra Satan (Matthæus 4:1), hans onde engle (Efeserne 6:12), og fra os selv (Romerne 13:14; Galaterne 5:13). Gud tillader os at opleve dem, og de tillades til fordel for os. Gud sagde til Abram, at han skulle ofre Isak – fristelsen bestod ikke i at få Abram til at synde, men i at undersøge og prøve hans tro.

EnglishVend tilbage til den danske hjemmeside

Frister Gud os til at synde?
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries