το βιβλίο του Ιερεμία
Συγγραφέας: Στο εδάφιο Ιερεμίας 1:1 αναγνωρίζουμε τον προφήτη Ιερεμία ως συγγραφέα του βιβλίου.Χρονολογία συγγραφής: Το βιβλίο του Ιερεμία γράφτηκε μεταξύ 630 και 580 π.Χ.
Σκοπός συγγραφής: Το βιβλίο του Ιερεμία καταγράφει τις τελευταίες προφητείες που αφορούν τον Ιούδα, τις προειδοποιήσεις για την ερχόμενη καταστροφή αν το έθνος δεν μετανοήσει. Ο Ιερεμίας προσκαλεί το έθνος να επιστρέψει στον Θεό. Τον ίδιο καιρό, ο Ιερεμίας αντιλαμβάνεται πως η καταστροφή του Ιούδα είναι αναπόφευκτη, σύμφωνα με τη συνεχιζόμενη ειδωλολατρία και ανηθικότητα.
Εδάφια-κλειδιά: Ιερεμίας 1:5, «Πριν ακόμη σε πλάσω μες στην κοιλιά της μάνας σου, σε διάλεξα, και πριν ακόμα γεννηθείς σε είχα ξεχωρίσει, για να είσαι προφήτης στα έθνη» (ΝΜΒ)
Ιερεμίας 17:9, «Ανεξερεύνητα είναι τα βάθη της ανθρώπινης καρδιάς! Είναι τόσο απατηλή και αδιόρθωτη· ποιος μπορεί να την γνωρίσει σε βάθος;» (ΝΜΒ)
Ιερεμίας 29:10-11, Εγώ ο Κύριος σας λέω ότι, αφού συμπληρωθούν εβδομήντα χρόνια στη Βαβυλώνα, θα φροντίσω για σας· θα εκπληρώσω την υποχρέωσή μου και θα σας επαναφέρω στον τόπο σας. Ξέρω πολύ καλά τα σχέδια που έχω κάνει για σας. Θέλω την ευημερία σας και όχι την καταστροφή σας· θέλω να σας χαρίσω το μέλλον που εσείς ελπίζετε.» (ΝΜΒ)
Ιερεμίας 52:12-13, «Τη δέκατη μέρα του πέμπτου μήνα του δέκατου ένατου έτους της βασιλείας του Ναβουχοδονόσορ, βασιλιά της Βαβυλώνας, ήρθε στην Ιερουσαλήμ ο Νεβουζαραδάν, αρχηγός της σωματοφυλακής του. Αυτός έβαλε φωτιά στο ναό του Κυρίου, στα ανάκτορα και σ' όλα τα σπίτια της Ιερουσαλήμ, ιδιαίτερα στα αρχοντικά της πόλης.» (ΝΜΒ)
Σύντομη σύνοψη: Το βιβλίο του Ιερεμία αποτελεί, κυρίως, ένα μήνυμα κρίσης στον Ιούδα για αχαλίνωτη ειδωλολατρία (Ιερεμίας 7:30-34, 16:10-13, 22:9, 32:29, 44:2-3). Μετά τον θάνατο του βασιλιά Ιωσία, του τελευταίου δίκαιου βασιλιά, το έθνος του Ιούδα είχε, σχεδόν ολοκληρωτικά, εγκαταλείψει τον Θεό και τις εντολές Του. Ο Ιερεμίας συγκρίνει τον Ιούδα με πόρνη (Ιερεμίας 2:20, 3:1-3). Ο Θεός είχε υποσχεθεί πως θα έκρινε την ειδωλολατρία πολύ σοβαρά (Λευιτικό 26:31-33, Δευτερονόμιο 28:49-68), και ο Ιερεμίας προειδοποιούσε τον Ιούδα πως η κρίση του Θεού πλησιάζει. Ο Θεός είχε ελευθερώσει τον Ιούδα πολλές φορές αλλά το έλεός Του εξαντλείτο. Ο Ιερεμίας αφηγείται την κατάκτηση και καθυπόταξη του Ιούδα από τον Ναβουχοδονόσορ (Ιερεμίας 24:1). Μετά από περισσή ανταρσία, ο Θεός έφερε τον Ναβουχοδονόσορ και τα βαβυλωνιακά στρατεύματα πίσω να καταστρέψουν κι ερημώσουν τον Ιούδα και την Ιερουσαλήμ (Ιερεμίας, κεφάλαιο 52). Ακόμη και σ' αυτήν την πλέον σοβαρή κρίση, ο Θεός υπόσχεται την αποκατάσταση του Ιούδα στη γη που τους έχει δώσει (Ιερεμίας 29:10).
Προμηνύματα: Στον Ιερεμία 23:5-6 διαβάζουμε την προφητεία για τον ερχομό του Μεσσία, του Ιησού Χριστού. Ο προφήτης τον περιγράφει ως βλαστό από τον οίκο του Δαβίδ (εδ. 5, Ματθαίος 1), ο βασιλιάς που θα κυβερνήσει με σοφία και δικαιοσύνη (εδ. 5, Αποκάλυψη 11:15). Ο Ισραήλ θ' αναγνωρίσει τελικά τον Ιησού Χριστό ως τον αληθινό Μεσσία του καθώς προσφέρει σωτηρία στους εκλεκτούς Του (εδ. 6, Ρωμαίους 11:26).
Πρακτική εφαρμογή: Ο Ιερεμίας έπρεπε να παραδώσει ένα πολύ δύσκολο μήνυμα. Ο Ιερεμίας αγαπούσε τον Ιούδα αλλά περισσότερο αγαπούσε τον Θεό. Όσο οδυνηρό κι αν ήταν γι' αυτόν να παραδώσει ένα συνεπές μήνυμα κρίσης στο λαό του, έμεινε υπάκουος στον Θεό κάνοντας και λέγοντας ό,τι Εκείνος του είπε. Ο Ιερεμίας έλπιζε και προσευχόταν στον Θεό για έλεος στον Ιούδα αλλά ταυτόχρονα πίστευε πως ο Θεός είναι αγαθός και δίκαιος. Κι εμείς πρέπει να υπακούμε στον Θεό ακόμη κι όταν αυτό είναι δύσκολο, αναγνωρίζοντας το θέλημα του Θεού ως σπουδαιότερο από τις δικές μας επιθυμίες κι εμπιστευόμενοι τον Θεό πως με την άπειρη σοφία Του και το τέλειο σχέδιό Του θα συνεργήσει το καλύτερο για τα παιδιά Του (Ρωμαίους 8:28).
English
Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα
Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα
το βιβλίο του Ιερεμία