το βιβλίο της Γένεσης
Συγγραφέας: Ο συγγραφέας του βιβλίου δεν προσδιορίζεται. Παραδοσιακά, συγγραφέας πάντοτε θεωρείτο ο Μωυσής. Δεν υπάρχει αποδεικτικός λόγος για ν' απορρίψει κανείς τη Μωσαϊκή συγγραφική ιδιότητα για τη Γένεση.Χρονολογία συγγραφής: Το βιβλίο της Γένεσης δεν αναφέρει πότε γράφτηκε. Η χρονολογία της συγγραφής τοποθετείται μεταξύ 1440 και 1400 π.Χ., δηλαδή, από τον καιρό που ο Μωυσής οδήγησε τους Ισραηλίτες έξω από την Αίγυπτο και μέχρι τον θάνατό του.
Σκοπός συγγραφής: Η Γένεση έχει μερικές φορές οριστεί ως το «φυτώριο» ολόκληρης της Αγίας Γραφής. Τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα δόγματα στη Γραφή εισάγονται «εν σπέρματι» στη Γένεση. Μαζί με την πτώση του ανθρώπου, καταγράφεται η υπόσχεση του Θεού για σωτηρία ή λύτρωση (Γένεση 3:15). Τα επιμέρους δόγματα της δημιουργίας, ο καταλογισμός της αμαρτίας, η δικαίωση, η εξιλέωση, η ανηθικότητα, η οργή, η χάρη, η κυριαρχία, η υπευθυνότητα και πολλά άλλα αναφέρονται σ' αυτό το βιβλίο των αρχών που ονομάζεται Γένεση.
Πολλά από τα σπουδαιότερα ερωτήματα της ζωής απαντώνται στη Γένεση. (1) Από πού προέρχομαι; (Ο Θεός δημιούργησε τον ουρανό και τη γη – Γένεση 1:1) (2) Γιατί είμαι εδώ; (είμαστε εδώ για να έχουμε μια σχέση με τον Θεό — Γένεση 15:6) (3) Πού πηγαίνω; (έχουμε προορισμό μετά τον θάνατο — Γένεση 25:8). Η Γένεση απευθύνεται στον επιστήμονα, τον ιστορικό, τον θεολόγο, τη νοικοκυρά, τον αγρότη, τον ταξιδιώτη και τον άντρα ή τη γυναίκα του Θεού. Είναι η κατάλληλη αρχή για την ιστορία του σχεδίου του Θεού για την ανθρωπότητα, η Αγία Γραφή.
Εδάφια-Κλειδιά: Γένεση 1:1, «Στην αρχή δημιούργησε ο Θεός τον ουρανό και τη γη.»
Γένεση 3:15, «και θα στήσω έχθρα ανάμεσα σε σένα και στη γυναίκα, κι ανάμεσα στο σπέρμα σου και στο σπέρμα της· αυτό θα σου συντρίψει το κεφάλι, κι εσύ θα του λογχίσεις τη φτέρνα.»
Γένεση 12:2-3, «και θα σε κάνω να γίνεις ένα μεγάλο έθνος· και θα σε ευλογήσω, και θα μεγαλύνω το όνομά σου· και θα είσαι για ευλογία· και θα ευλογήσω εκείνους που σε ευλογούν, και θα καταραστώ εκείνους που σε καταριούνται· και μέσα από σένα θα ευλογηθούν όλες οι φυλές της γης.»
Γένεση 50:20, «Εσείς θελήσατε κακό εναντίον μου· ο Θεός, όμως, θέλησε να το μετατρέψει σε καλό, για να γίνει όπως σήμερα, ώστε να σώσει τη ζωή πολλού λαού.»
Σύντομη σύνοψη: Το βιβλίο της Γένεσης μπορεί να διαχωριστεί σε δύο ενότητες: την πρωτογενή και την πατριαρχική Ιστορία. Η πρωτογενής Iστορία καταγράφει (1) την Δημιουργία (Γένεση 1-2), (2) την Πτώση του ανθρώπου (Γένεση 3-5), (3) τον Κατακλυσμό (Γένεση 6-9), και (4) τη διασπορά (Γένεση 10-11). Η πατριαρχική Ιστορία καταγράφει τις ζωές τεσσάρων σπουδαίων ανθρώπων: (1) του Αβραάμ (Γένεση 12-25:8), (2) του Ισαάκ (Γένεση 21:1-35:29), (3) του Ιακώβ (Γένεση 25:21-50:14) και (4) του Ιωσήφ (Γένεση 30:22-50:26).
Ο Θεός δημιούργησε έναν κόσμο που ήταν καλός και απαλλαγμένος από την αμαρτία.
Ο Θεός δημιούργησε την ανθρωπότητα για να έχει προσωπική σχέση μαζί Του. Ο Αδάμ και η Εύα αμάρτησαν και μ' αυτόν τον τρόπο έφεραν το κακό και τον θάνατο στον κόσμο. Το κακό αυξανόταν διαρκώς στον κόσμο μέχρι να υπάρξει μόνο μια οικογένεια στην οποία ο Θεός βρήκε κάτι καλό. Ο Θεός έστειλε τον Κατακλυσμό για να εξαλείψει το κακό, αλλά έσωσε τον Νώε και την οικογένειά του μαζί με τα ζώα στην Κιβωτό. Μετά τον Κατακλυσμό, η ανθρωπότητα άρχισε ξανά να πολλαπλασιάζεται και να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.
O Θεός έκλεξε τον Αβραάμ, μέσω του οποίου θα δημιουργούσε έναν εκλεκτό λαό και τελικά τον αναμενόμενο Μεσσία. Το εκλεκτό γένος συνεχίστηκε με τον γιο του Αβραάμ, τον Ισαάκ και ύστερα με τον γιο του Ιακώβ. Ο Θεός άλλαξε το όνομα του Ιακώβ σε Ισραήλ και οι δώδεκα γιοί του έγιναν οι πρόγονοι των δώδεκα φυλών του Ισραήλ. Στην κυριαρχία του ο Θεός έστειλε τον γιο του Ιακώβ, Ιωσήφ, στην Αίγυπτο μέσω των ελεεινών πράξεων των αδελφών του. Αυτή η πράξη, που προοριζόταν για κακό από τ' αδέλφια του, προοριζόταν για καλό από τον Θεό και τελικά είχε ως αποτέλεσμα να
σωθούν ο Ιακώβ και η οικογένειά του από έναν καταστρεπτικό λιμό μέσω του Ιωσήφ, ο οποίος είχε αποκτήσει μεγάλη δύναμη στην Αίγυπτο.
Προμηνύματα: Πολλά θέματα της Καινής Διαθήκης έχουν τις ρίζες τους στην Γένεση. Ο Ιησούς Χριστός είναι το σπέρμα της γυναίκας που θα συντρίψει την εξουσία του Σατανά (Γεν. 3:15). Όπως και με την περίπτωση του Ιωσήφ, το σχέδιο του Θεού για το καλό της ανθρωπότητας μέσω της θυσίας του Υιού Του προοριζόταν για το καλό, παρόλο που αυτοί που σταύρωσαν τον Ιησού είχαν στο μυαλό τους το κακό. Ο Νώε και η οικογένειά του είναι το πρώτο από πολλά υπόλοιπα πιστών που απεικονίζονται στην Γραφή. Παρά τις συντριπτικές πιθανότητες και τις δύσκολες συνθήκες, ο Θεός πάντοτε διατηρεί ένα υπόλοιπο πιστών ανθρώπων για τον εαυτό Του. Το υπόλοιπο των Ισραηλιτών επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ μετά τη βαβυλωνιακή αιχμαλωσία. Ο Θεός διαφύλαξε ένα υπόλοιπο από όλους τους διωγμούς που περιγράφονται από τον Ησαΐα και τον Ιερεμία· ένα υπόλοιπο 7000 ιερέων, κρυμμένων απ' την οργή της Ιεζάβελ. Ο Θεός υπόσχεται ότι ένα υπόλοιπο Ιουδαίων θα αποδεχτεί μια μέρα τον αληθινό τους Μεσσία (Ρωμαίους 11). Η πίστη που επέδειξε ο Αβραάμ θα ήταν το δώρο του Θεού και η βάση της σωτηρίας τόσο για τους Εβραίους όσο και για τους εθνικούς (Εφεσίους 2:8-9, Εβραίους 11).
Πρακτική εφαρμογή: Το πρωτεύον θέμα της Γένεσης είναι η αιώνια ύπαρξη του Θεού και η δημιουργία του κόσμου από Αυτόν. Δεν γίνεται προσπάθεια εκ μέρους του συγγραφέα να υπερασπιστεί την ύπαρξη του Θεού. Δηλώνει απλώς, ότι ο Θεός υπάρχει, πάντοτε υπήρχε και πάντοτε θα είναι παντοδύναμος. Κατά τον ίδιο τρόπο, έχουμε εμπιστοσύνη στις αλήθειες της Γένεσης, παρά τους ισχυρισμούς εκείνων που τους αρνούνται. Όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό, την εθνικότητα ή τη γλώσσα, είναι υπόλογοι στον Δημιουργό. Εξαιτίας όμως της αμαρτίας, που εισήλθε στον κόσμο κατά την Πτώση, είμαστε χωρισμένοι από Αυτόν. Μέσω όμως ενός μικρού έθνους, του Ισραήλ, το λυτρωτικό σχέδιο του Θεού για την ανθρωπότητα φανερώθηκε και προσφέρθηκε σε όλους. Χαιρόμαστε γι' αυτό το σχέδιο.
Ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν, τη γη και κάθε ζωντανό ον. Μπορούμε να τον εμπιστευθούμε να χειριστεί τις ανησυχίες στη ζωή μας. Ο Θεός μπορεί να πάρει μια απελπιστική κατάσταση, λ.χ. αυτήν του Αβραάμ και της Σάρας που είναι άτεκνοι, και να κάνει εκπληκτικά πράγματα, αν απλά εμπιστευθούμε και υπακούσουμε. Μπορεί να συμβούν τρομερά και άδικα πράγματα στη ζωή μας, όπως και με τον Ιωσήφ, όμως ο Θεός πάντοτε θα πραγματοποιεί ένα μεγαλύτερο αγαθό, αν έχουμε πίστη σ' Αυτόν και στο κυρίαρχο σχέδιό Του. «Και ξέρουμε ότι όλα συνεργούν προς το αγαθό σ' αυτούς που αγαπούν τον Θεό, τους προσκαλεσμένους σύμφωνα με τον προορισμό του.»
English
Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα
Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα
το βιβλίο της Γένεσης